Răspuns :
{x-4y=2 ·-3
{3x-2y=16
{-3x+12y=-6
{3x-2y=16
/ 10y=10
y=10/10
y=1
din x-4y=2⇒
x=2+4y
x=2+4
x=6
a II metoda
din x-4y=2⇒x=2+4y
inlocuim in a II ex.
3·(2+4y)-2y=16
6+12y-2y=16
10y=16-6
y=10/10
y=1
x=2+4y=2+4=6
{3x-2y=16
{-3x+12y=-6
{3x-2y=16
/ 10y=10
y=10/10
y=1
din x-4y=2⇒
x=2+4y
x=2+4
x=6
a II metoda
din x-4y=2⇒x=2+4y
inlocuim in a II ex.
3·(2+4y)-2y=16
6+12y-2y=16
10y=16-6
y=10/10
y=1
x=2+4y=2+4=6
1) din prima ecuatie x=4y+2 inlocuim acesta in ec. a doua ⇒3(4y+2) - 2y = 16
12y+6 -2y = 16 deci 10y = 10 ⇒ y = 1 ⇒ x = 4*1+2=6 deci x=6
(met. substitutiei)
2) x - 4y = 2 |*(-3) ⇒ -3x+12y = -6
3x - 2y = 16
/ 10y = 10 deci y = 1
x - 4*1 = 2 ⇒ x = 2+4 = 6 deci x = 6 (met. reducerii)
12y+6 -2y = 16 deci 10y = 10 ⇒ y = 1 ⇒ x = 4*1+2=6 deci x=6
(met. substitutiei)
2) x - 4y = 2 |*(-3) ⇒ -3x+12y = -6
3x - 2y = 16
/ 10y = 10 deci y = 1
x - 4*1 = 2 ⇒ x = 2+4 = 6 deci x = 6 (met. reducerii)
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!