Răspuns :
Intr-o progresie geometrica, raportul dintre oricare doi termeni consecutivi este constant si in notam, in cazul nostru, cu n:
[tex] \frac{b+x}{a+x} [/tex]=[tex] \frac{c+x}{b+x} [/tex]=n
Din [tex] \frac{b+x}{a+x} [/tex]=n gasim
x=[tex] \frac{b-an}{n-1} [/tex], iar din
[tex] \frac{c+x}{b+x} [/tex]=n gasim:
x=[tex] \frac{c-bn}{n-1} [/tex]
Egaland cele doua forme ale lui x gasim o relatie intre a, b, c si n, si anume:
b-an=c-bn
n(b-a)=c-b, deci
n=[tex] \frac{c-b}{b-a} [/tex] este ratia progresiei geometrice, iar
x=[tex] \frac{c-bn}{n-1} [/tex]
x=[tex] \frac{c-b* \frac{c-b}{b-a} }{ \frac{c-b}{b-a} -1} [/tex]
x=[tex] \frac{ \frac{c(b-a)-b*(c-b)}{b-a} }{ \frac{c-b-(b-a)}{b-a} } [/tex]
x=[tex] \frac{cb-ca-bc+ b^{2} }{c+a-2b} [/tex]
x=[tex] \frac{ b^{2} -ac}{a+c-2b} [/tex]
[tex] \frac{b+x}{a+x} [/tex]=[tex] \frac{c+x}{b+x} [/tex]=n
Din [tex] \frac{b+x}{a+x} [/tex]=n gasim
x=[tex] \frac{b-an}{n-1} [/tex], iar din
[tex] \frac{c+x}{b+x} [/tex]=n gasim:
x=[tex] \frac{c-bn}{n-1} [/tex]
Egaland cele doua forme ale lui x gasim o relatie intre a, b, c si n, si anume:
b-an=c-bn
n(b-a)=c-b, deci
n=[tex] \frac{c-b}{b-a} [/tex] este ratia progresiei geometrice, iar
x=[tex] \frac{c-bn}{n-1} [/tex]
x=[tex] \frac{c-b* \frac{c-b}{b-a} }{ \frac{c-b}{b-a} -1} [/tex]
x=[tex] \frac{ \frac{c(b-a)-b*(c-b)}{b-a} }{ \frac{c-b-(b-a)}{b-a} } [/tex]
x=[tex] \frac{cb-ca-bc+ b^{2} }{c+a-2b} [/tex]
x=[tex] \frac{ b^{2} -ac}{a+c-2b} [/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!