Răspuns :
ca 5|(3x-1) inseamna ca 3x-1 trebuie sa fie multiplu de 5
3x-1=5⇒3x=6 ,x=2∈N
3x-1=10⇒x=11/3∉N
3x-1=15⇒x=16/3∈N
3x-1=20⇒x=21:3=7∈N
3x-1=25⇒x=26:3∉N
3x-1=31⇒x∉N
3x-1=35⇒x=36:3=12∈N
C={2,7,12,17,22,.................n,n+5}
D
4|(x+2)
x+2=4⇒x=2
x+2=8⇒x=6
x+2=12⇒x=10
D={2,6,10,14,18................n,n+4}
3x-1=5⇒3x=6 ,x=2∈N
3x-1=10⇒x=11/3∉N
3x-1=15⇒x=16/3∈N
3x-1=20⇒x=21:3=7∈N
3x-1=25⇒x=26:3∉N
3x-1=31⇒x∉N
3x-1=35⇒x=36:3=12∈N
C={2,7,12,17,22,.................n,n+5}
D
4|(x+2)
x+2=4⇒x=2
x+2=8⇒x=6
x+2=12⇒x=10
D={2,6,10,14,18................n,n+4}
Pentru C:
Din 5 / ( 3x - 1 ) rezulta ca
3x - 1 = 5k, unde k apartine N, deci
x=[tex] \frac{5k+1}{3} [/tex]=[tex] \frac{3k+2k+1}{3} [/tex]=k+[tex] \frac{2k+1}{3} [/tex] numar natural, deci trebuie ca 3 / (2k+1). Asta inseamna ca :
2k+1=3p, cu p numar natural, adica
k=[tex] \frac{3p-1}{2} [/tex]=[tex] \frac{2p+p-1}{2} [/tex]=p+[tex] \frac{p-1}{2} [/tex] este numar natural, deci trebuie ca 2 / (p-1). Asta insemna ca:
p-1=2n, cu n numar natural oarecare, adica p=2n+1 care este natural (impar) pentru orice n nr nat.
Ne intoarcem "pe fir in sus" si reluam calculele, etapa cu etapa, pana ajungem la forma generala a lui x in functie de n:
-inlocuim mai intai p=2n+1 in forma lui k (in functie de p) pe care am gasit-o mai sus:
k=p+[tex] \frac{p-1}{2} [/tex]
k=(2n+1)+[tex] \frac{(2n+1)-1}{2} [/tex]=2n+1+n=3n+1
-inlocuim acum k, astfel gasit, in forma lui x in functie de k de si mai sus:
x=k+[tex] \frac{2k+1}{3} [/tex]
x=(3n+1)+[tex] \frac{2(3n+1)+1}{3} [/tex]=3n+1+2n+1=5n+2, unde n este numar natural oarecare. Deci am gasit forma generala a lui x, care ia o infinitate de valori, din 5 in 5, pornind de la 2, deci
C={2, 7, 12, 17, 22, 27, 32, 37, ....} = {5n+2 | n apartine N}
Pentru D:
D = { x/ x apartine N si 4 / ( x + 2 ) }
Rationamentul este asemanator si nu voi mai scrie toate amanuntele:
Din 4 / ( x + 2 ) rezulta ca
x+2 = 4k, unde k apartine N, deci
x=4k-2, cu k numar natural si x are valori numere naturale pentru k>=1, iar x va lua valorile: 2, 6, 10, 14, 18, 22, etc. Deci
D={2, 6, 10, 14, 18, 22,....} = {4k-2 | k apartine N*}
Din 5 / ( 3x - 1 ) rezulta ca
3x - 1 = 5k, unde k apartine N, deci
x=[tex] \frac{5k+1}{3} [/tex]=[tex] \frac{3k+2k+1}{3} [/tex]=k+[tex] \frac{2k+1}{3} [/tex] numar natural, deci trebuie ca 3 / (2k+1). Asta inseamna ca :
2k+1=3p, cu p numar natural, adica
k=[tex] \frac{3p-1}{2} [/tex]=[tex] \frac{2p+p-1}{2} [/tex]=p+[tex] \frac{p-1}{2} [/tex] este numar natural, deci trebuie ca 2 / (p-1). Asta insemna ca:
p-1=2n, cu n numar natural oarecare, adica p=2n+1 care este natural (impar) pentru orice n nr nat.
Ne intoarcem "pe fir in sus" si reluam calculele, etapa cu etapa, pana ajungem la forma generala a lui x in functie de n:
-inlocuim mai intai p=2n+1 in forma lui k (in functie de p) pe care am gasit-o mai sus:
k=p+[tex] \frac{p-1}{2} [/tex]
k=(2n+1)+[tex] \frac{(2n+1)-1}{2} [/tex]=2n+1+n=3n+1
-inlocuim acum k, astfel gasit, in forma lui x in functie de k de si mai sus:
x=k+[tex] \frac{2k+1}{3} [/tex]
x=(3n+1)+[tex] \frac{2(3n+1)+1}{3} [/tex]=3n+1+2n+1=5n+2, unde n este numar natural oarecare. Deci am gasit forma generala a lui x, care ia o infinitate de valori, din 5 in 5, pornind de la 2, deci
C={2, 7, 12, 17, 22, 27, 32, 37, ....} = {5n+2 | n apartine N}
Pentru D:
D = { x/ x apartine N si 4 / ( x + 2 ) }
Rationamentul este asemanator si nu voi mai scrie toate amanuntele:
Din 4 / ( x + 2 ) rezulta ca
x+2 = 4k, unde k apartine N, deci
x=4k-2, cu k numar natural si x are valori numere naturale pentru k>=1, iar x va lua valorile: 2, 6, 10, 14, 18, 22, etc. Deci
D={2, 6, 10, 14, 18, 22,....} = {4k-2 | k apartine N*}
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!