Răspuns :
Răspuns:
Acest lucru NU e valabil pentru termometrele moderne, bazate pe captarea radiației infraroșii.
Termometrul clasic medical are o coloana fina de mercur ( sau alt aliaj metalic lichid ) care se dilata proporțional cu creșterea temperaturii.
La așezarea termometrului pe piele, căldura corpului încălzește sticla exterioara, care are nevoie de un timp destul de lung pentru a ajunge la echilibru; apoi mai sunt necesare alte câteva secunde pentru a se încălzi si mercurul din interior. [ chiar si scala pe care sunt scrise cifrele trebuie sa fie la aceeași temperatura ]
Temperatura se citește pe scala termometrului DOAR după stabilirea perfecta a echilibrului termic, ceea ce reprezintă un timp destul de lung ( minute), dar este acceptabil având in vedere necesitatea cunoașterii cu precizie a temperaturii pacientului.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Fizică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!