Răspuns :
ai asa:
12x²-12x+3 totul supra 6x= 3(4x²=4x+1)totul supra 6x
acum 3 de la numarator se simplifica cu 6x de la munitor si la munarator vom avea 1 iar la numitor 2x
deci scriem 1(4x²=4x+1)totul supra 2x=4x²=4x+1 totul supra 2x
daca ne uitam bine vedem formula (a-b)²=a²=2ab+b² in cazul nostru 4x²=4x+1 poate fi scris ca (2x-1)² deci vom avea: (2x-1)²totul supra 2x
acum patrea a doua 1-1/2x aducem la acelasi numitor care e 2x si vom avea
1-1/2x=2x-1 totul supra 2x
acum (2x-1)²totul supra 2x impartit la (2x-1)totul supra 2x= (2x-1)²totul supra 2x ORI (2x-1)totul supra 2x
fractiile se simplifica pe diagonala cu 2x si vom avea (2x-1)² totul supra (2x-1)=2x-1
12x²-12x+3 totul supra 6x= 3(4x²=4x+1)totul supra 6x
acum 3 de la numarator se simplifica cu 6x de la munitor si la munarator vom avea 1 iar la numitor 2x
deci scriem 1(4x²=4x+1)totul supra 2x=4x²=4x+1 totul supra 2x
daca ne uitam bine vedem formula (a-b)²=a²=2ab+b² in cazul nostru 4x²=4x+1 poate fi scris ca (2x-1)² deci vom avea: (2x-1)²totul supra 2x
acum patrea a doua 1-1/2x aducem la acelasi numitor care e 2x si vom avea
1-1/2x=2x-1 totul supra 2x
acum (2x-1)²totul supra 2x impartit la (2x-1)totul supra 2x= (2x-1)²totul supra 2x ORI (2x-1)totul supra 2x
fractiile se simplifica pe diagonala cu 2x si vom avea (2x-1)² totul supra (2x-1)=2x-1
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!