Răspuns :
Dați exemple de figuri de stil din poezia "Pastel" de George Coșbuc.
➤ EPITETUL este figura de stil care se remarcă prin atribuirea unei însușiri deosebite, care să mărească expresivitatea textului, unei ființe, unui lucru, fenomen al naturii sau unei acțiuni. Se remarcă des prin structurile substantiv+adjectiv sau verb+adverb.
- "gândind aiurea"
- "amurgește zarea"
- "Se-ntunecă (...) cărarea"
- "haine-ntunecate"
- "liniștit din aripi bate"
- "Plutind tăcută"
- "adânca pace"
➤ PERSONIFICAREA este figura de stil care se remarcă prin atribuirea unei însușiri omenești, care să mărească expresivitatea textului, unor viețuitoare, unui lucru sau fenomen al naturii.
- "vântul (...) s-alină"
- "pădurea (...) ziua-ntreag-a tot cântat"
- "pădurea (...) și tace-acum gândind aiurea"
➤ METAFORA este figura de stil care se remarcă prin trecerea de la sensul propriu la cel figurat al unui cuvânt și oferă însușiri deosebite printr-o comparație subînțeleasă, în care lipsesc termenii specifici (ca, precum).
- "amurgul moare"
- "amurgul (...) dă semne nopții din ponoare"
- "Păduri și ape-adorm"
- "a obosit pădurea"
- "Din ochi clipește-ncet cicoarea/ Si-adoarme-apoi"
- "vântul (...) cătând culcuș"
➤ INVERSIUNEA este figura de stil prin care se schimbă poziționarea obișnuită a cuvintelor, folosită cu scopul de a se evidenția o trăsătură, o idee, un obiect, o stare etc.
- "roșul mac"
- "încet amurgul moare"
- "Și tot mai noapte-apoi se face"
- "adânca pace"
╔════════❀
Succes!
╚════════❀
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!