Răspuns :
Presupunem ca fractia este egala cu α∈N adica α=0,1,2,3,4,... s.a.m.d
[tex] \frac{n+1}{n-1} = \alpha [/tex]
Pentru a afla pe n, aplicam, inmultim in ambii membrii cu (n-1) si observam ca in stanga dispare numitorul iar in dreapta vom avea α(n-1).
Acum nu ne ramane decat sa scoatem pe n in functie de α.
[tex]n+1= \alpha (n-1)[/tex]
desfacem paranteza
[tex]n+1= \alpha n- \alpha [/tex]
Trecem termenii cu n in stanga si in dreapta pe cei fara n.
[tex]n- \alpha n=-1- \alpha [/tex]
Dam factor comun pe n si inmultim ecuatia cu (-1)[tex]n( \alpha -1)= \alpha +1[/tex]
Si deci,
[tex] n= \frac{ \alpha +1}{ \alpha -1} [/tex]
unde α∈N/{1}
adica α e numar natural diferit de 1, pentru ca daca α ar lua valoarea 1 in expresia de mai sus, fractia nu ar avea sens.
Restul ti le rezolv direct, la prima ti-am explicat doar care e mecanismul de rezolvare
[tex] \frac{3n+5}{3n-2} = \alpha [/tex]
[tex]3n+5= \alpha (3n-2)[/tex]
[tex]n= \frac{2 \alpha +5}{3( \alpha -1)} [/tex]
unde α∈N/{1}
[tex] \frac{n+9}{2n-7} = \alpha [/tex]
[tex]n+9= \alpha (2n-7)[/tex]
[tex]n= \frac{7 \alpha +9}{ \alpha -2} [/tex]
unde α∈N/{2}
[tex] \frac{5n+7}{3n-2} = \alpha [/tex]
[tex]5n+7= \alpha (3n-2)[/tex]
[tex]n= \frac{2 \alpha +7}{3 \alpha -5} [/tex]
unde α∈N.
Am pus la fiecare fractie ce valori poate lua α in N pentru ca fractiile scrise sa poata avea sens.
[tex] \frac{n+1}{n-1} = \alpha [/tex]
Pentru a afla pe n, aplicam, inmultim in ambii membrii cu (n-1) si observam ca in stanga dispare numitorul iar in dreapta vom avea α(n-1).
Acum nu ne ramane decat sa scoatem pe n in functie de α.
[tex]n+1= \alpha (n-1)[/tex]
desfacem paranteza
[tex]n+1= \alpha n- \alpha [/tex]
Trecem termenii cu n in stanga si in dreapta pe cei fara n.
[tex]n- \alpha n=-1- \alpha [/tex]
Dam factor comun pe n si inmultim ecuatia cu (-1)[tex]n( \alpha -1)= \alpha +1[/tex]
Si deci,
[tex] n= \frac{ \alpha +1}{ \alpha -1} [/tex]
unde α∈N/{1}
adica α e numar natural diferit de 1, pentru ca daca α ar lua valoarea 1 in expresia de mai sus, fractia nu ar avea sens.
Restul ti le rezolv direct, la prima ti-am explicat doar care e mecanismul de rezolvare
[tex] \frac{3n+5}{3n-2} = \alpha [/tex]
[tex]3n+5= \alpha (3n-2)[/tex]
[tex]n= \frac{2 \alpha +5}{3( \alpha -1)} [/tex]
unde α∈N/{1}
[tex] \frac{n+9}{2n-7} = \alpha [/tex]
[tex]n+9= \alpha (2n-7)[/tex]
[tex]n= \frac{7 \alpha +9}{ \alpha -2} [/tex]
unde α∈N/{2}
[tex] \frac{5n+7}{3n-2} = \alpha [/tex]
[tex]5n+7= \alpha (3n-2)[/tex]
[tex]n= \frac{2 \alpha +7}{3 \alpha -5} [/tex]
unde α∈N.
Am pus la fiecare fractie ce valori poate lua α in N pentru ca fractiile scrise sa poata avea sens.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!