Răspuns :
Salut !
Conform Dex, înțelepciunea este o calitate și înseamnă cumpătare, moderație, prudență determinată de experiență. În opinia mea, proverbul românesc citat reflectă sens al termenului ” înțelepciune ”.
Consider că, așa cum râul adânc curge mai lin, tot așa experiența poate avea ca efect moderația, prundența, fără însă ca acest lucru să fie și obligatoriu. Un exemplu potrivit pentru demonstrarea sau explicarea faptului că înțelepciunea provine din experiența de viață este personajul bătrânei înțelepte din nuvela realistă ” Moara cu Noroc ” scrisă de Ioan Slavici. Ea rostește încă de la început fraza care poate fi considerată și un avertisment pentru personajele participante la acțiune: ” Omul să fie fericit cu sărăcia lui, căci, dacă e vorba, nu banii, ci liniștea colibei tale te face fericit ”. Teza morală a nuvelei, valoarea de adevăr a acestei afirmații este confirmată de acțiunile lipsite de cumpătare, adică de înțelepciune, ale ginerelui ei, Ghiță, care-și pierde fericirea și familia din cauza banilor. Bătrâna se dovedește a fi aici personajul înțelept al nuvelei.
Totuși, înțelepciunea nu este un atribut al senectuții, ci poate fi dobândită și de cei tineri, dar adesea tot după traversarea anumitor experiențe sau etape care să facă ” mai lin ” cursul râului. Un asemenea exemplu poate fi tânărul Harap-Alb care devine treptat mai temperat și mai responsabil, pe măsură ce traversează anumite experiențe.
Așadar, trăirea mai multor experiențe de viață poate avea ca efect dobândirea înțelepciunii, tot astfel cum râul mai adânc este mai puțin învolburat.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!