Răspuns :
36^x+7·2^x·3^x-78=0
(6)^2x+7-6^x-78=0
notam 6^x=t
t²+7t-78=0
Δ=49+312=361
t1=(-7+19)/2=12/2=6
t2=(-7-19)/2=-26/2=-13
6^x=6
x=1
10·2^x-4^x=16
10·2^x-2^2x-16=0
notam 2^x=t
10t-t²-16=0 (-1)
t²-10t+16=0
Δ=100-64=36
t1=(10-6)/2=4/2=2
t2=(10+6)/2=16/2=8
2^x=2⇒x1=1
2^x=8⇒2^x=2³⇒x2=3
x={1,3}
9^x-10·3^x+9=0
3^2x-10·3^x+9=0
notam 3^x=t
t²-10t+9=0
Δ=100-36=64
t1=(10-8)/2=2/2=1
t2=(10+8)/2=18/2=9
3^x=1⇒3^x=3°⇒x=0
3^x=9⇒3^x=3²⇒x=2
x∈{0,2}
4^x+2^(x+1)=80
2^2x+2^x·2-80=0
notam 2^x=t
t²+2t-80=0
Δ=4+320=324
t1=(-2+18)/2=16/2=8
t2=(-1-18)/2=-20/2=-10
2^x=8⇒2^x=2³⇒x=3
2^2x-2^(x-1/2)=2^(x+1/2)-2^(2x-1)
2^2x-2^x·2^(-1/2)=2^x·2^(1/2)+2^2x·2⁻¹
2^2x-2^x·1/√2=2^x·√2+2^2x·1/2
2^2x-2^x/√2=2^x·√2+2^2x/2
notam 2^x=t
t²-t/√2=√2t+t²/2
t²-t²/2-t/√2-√2t=0
(2t²-t²)/2-√2t/2-√2t=0
t²/2-(√2t+2√2t)/2=0
t²/2-3√2t/2=0 ·2
t²-3√2t=0
t(t-3√2)=0
t1=0
t-3√2=0
t2=3√2
x∈Ф
(0,4)^(x-4)=(6,25)^(4x-7)
0,4=4/10=simplif.cu 2=2/5
6,25=625/100=simplif.cu 25=25/4=(5/2)²=(2/5)⁻²
(2/5)^(x-4)=(2/5)^[-2(4x-7)]
x-4=-2(4x-7)
x-4=-8x+14
x+8x=14+4
9x=18
x=18/9
x=2
(3/11)^(3x-1)=(11/3)^(7x-10)
(3/11)^(3x-1)=(3/11)^-(7x-10)
3x-1=-(7x-10)
3x-1=-7x+10
3x+7x=10+1
10x=11
x=11/10
(4/9)^(x+1)·(27/8)^x=2/3
(2/3)^2(x+1)·(3/2)^3x=2/3
(2/3)^2(x+1)·(2/3)^-3x=(2/3)¹
2(x+1)·(-3x)=1
-6x(2x+1)=1
-12x²-6x-1=0 (-1)
12x²+6x+1=0
Δ=36-48=-12<0
x∈Ф
3^(x+1)+3^x=108
3^x·3+3^x=108
notam 3^x=t
3t+t=108
4t=108
t=108/4
t=27
3^x=27
3^x=3³
x=3
restul nu am inteles ce scrie
(6)^2x+7-6^x-78=0
notam 6^x=t
t²+7t-78=0
Δ=49+312=361
t1=(-7+19)/2=12/2=6
t2=(-7-19)/2=-26/2=-13
6^x=6
x=1
10·2^x-4^x=16
10·2^x-2^2x-16=0
notam 2^x=t
10t-t²-16=0 (-1)
t²-10t+16=0
Δ=100-64=36
t1=(10-6)/2=4/2=2
t2=(10+6)/2=16/2=8
2^x=2⇒x1=1
2^x=8⇒2^x=2³⇒x2=3
x={1,3}
9^x-10·3^x+9=0
3^2x-10·3^x+9=0
notam 3^x=t
t²-10t+9=0
Δ=100-36=64
t1=(10-8)/2=2/2=1
t2=(10+8)/2=18/2=9
3^x=1⇒3^x=3°⇒x=0
3^x=9⇒3^x=3²⇒x=2
x∈{0,2}
4^x+2^(x+1)=80
2^2x+2^x·2-80=0
notam 2^x=t
t²+2t-80=0
Δ=4+320=324
t1=(-2+18)/2=16/2=8
t2=(-1-18)/2=-20/2=-10
2^x=8⇒2^x=2³⇒x=3
2^2x-2^(x-1/2)=2^(x+1/2)-2^(2x-1)
2^2x-2^x·2^(-1/2)=2^x·2^(1/2)+2^2x·2⁻¹
2^2x-2^x·1/√2=2^x·√2+2^2x·1/2
2^2x-2^x/√2=2^x·√2+2^2x/2
notam 2^x=t
t²-t/√2=√2t+t²/2
t²-t²/2-t/√2-√2t=0
(2t²-t²)/2-√2t/2-√2t=0
t²/2-(√2t+2√2t)/2=0
t²/2-3√2t/2=0 ·2
t²-3√2t=0
t(t-3√2)=0
t1=0
t-3√2=0
t2=3√2
x∈Ф
(0,4)^(x-4)=(6,25)^(4x-7)
0,4=4/10=simplif.cu 2=2/5
6,25=625/100=simplif.cu 25=25/4=(5/2)²=(2/5)⁻²
(2/5)^(x-4)=(2/5)^[-2(4x-7)]
x-4=-2(4x-7)
x-4=-8x+14
x+8x=14+4
9x=18
x=18/9
x=2
(3/11)^(3x-1)=(11/3)^(7x-10)
(3/11)^(3x-1)=(3/11)^-(7x-10)
3x-1=-(7x-10)
3x-1=-7x+10
3x+7x=10+1
10x=11
x=11/10
(4/9)^(x+1)·(27/8)^x=2/3
(2/3)^2(x+1)·(3/2)^3x=2/3
(2/3)^2(x+1)·(2/3)^-3x=(2/3)¹
2(x+1)·(-3x)=1
-6x(2x+1)=1
-12x²-6x-1=0 (-1)
12x²+6x+1=0
Δ=36-48=-12<0
x∈Ф
3^(x+1)+3^x=108
3^x·3+3^x=108
notam 3^x=t
3t+t=108
4t=108
t=108/4
t=27
3^x=27
3^x=3³
x=3
restul nu am inteles ce scrie
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!