Răspuns :
Consider ca opera literara "Când stapanul nu-i acasă " de Emil Gârleanu este o opera epica deoarece autorul își exprima în mod indirect gândurile,ideile și sentimentele prin imtermediul personajelor și al acțiunii.
În primul rand , autorul se află în ipostaza naratorului omniscient și omniprezent ,naratiunea fiind făcută la persoana a 3-a , așa cum dovedesc verbele și pronumele întâlnite :"trage" , "-l" , "să meargă" , "să se suie", etc. ,naratorul fiind obiectiv.
În al doilea rând , întâmplarile relatate constituie acțiunea , un alt element definitoriu al textului epic.Acesta se desfășoară într-un cadru spațio-temporar , vag , în text întâlnindu-se indici spațio-temporari: în odaie,în casă.
Faptele reprezentate prezinta firul narativ:
În odaie era liniște și un miros de cașcaval, străbătu-se întreaga casă , până ce ajunse și la gaura șoricelului ,care nu se astâmpăra gândindu- se cum să ajungă la cașcaval.Își făcu un plan ,dar uită de dușmanul său , motanul.Porni încet-încet , în liniște , spre polița pe care se afla cașcavalul.Și motanul , care îl pândea ascuns după o pernă, sări cu ghearele pe el și îl nimici.Se jucă cu el , după care îl desmetici , lăsând-ul amețit pe podea.Apoi , un dupăit se aude de pe sală. Corbici , câinele , se repede în odaie și începe să latre la motan , iar acesta sare , pitindu-se după sobă. Șoricelul , bucuros că a scapat de motan , se pitește în gaura lui.Deodată , se aud pașii stăpânului. Acesta își dă haina jos si fiind obosit și înfometat , ia cașcavalul și o bucata de pâine și începe să mănance.Din ascunzătorile lor , cele trei animale îl priveau cu invidie.
Nu în ultimul rând , modul de expunere predominant este descrierea , el îmbinându-se cu dialogul și narațiunea.
Acestea ajută , atât la caracterizarea personajelor , cât și la relatarea evenimentelor.
În concluzie , prezentând toate trăsăturile amintite , sunt de părere că textul "Când stăpânul nu-i acasă" de Emil Gârleanu poate fi încadrat în rândul operelor epice.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!