Răspuns :
[tex] \left \{ {{2x+y=8-2x} \atop {3(x-y)-2y=29}} \right. [/tex]
Prima dată aducem fiecare ecuaţie la forma cea mai simplă:
1) 2x+y=8-2x Mutăm -2x din partea dreaptă a egalului în partea stângă a lui cu semn schimbat adică +2x. Obţinem:
2x+y+2x=8
4x+y=8
2) 3(x-y)-2y=29 Desfacem paranteza:
3x-3y-2y=29
3x-5y=29 Am obţinut sistemul:
[tex] \left \{ {{4x+y=8} \atop {3x-5y=29}} \right. [/tex]
Acum:
4x+y=8⇒y=8-4x Înlocuim în a doua:
3x-5y=29⇒3x-5(8-4x)=29
3x-40+20x=29
3x+20x=29+40
23x=69
x=69:23
x=3⇒y=8-4x⇒y=8-4·3=8-12⇒y=-4
Răspuns:
x=3
y=-4
Verificare:
Dacă am rezolvat exerciţiul corect înseamnă că dacă aş înlocui x-ul şi y-ul într-una din ecuaţii ar trebui să-mi dea acelaşi rezultat.O să înlocuim în prima:
4x+y=8
4·3+(-4)=8
4·3-4=8
12-4=8
8=8
Sper că te-am ajutat! :)
Prima dată aducem fiecare ecuaţie la forma cea mai simplă:
1) 2x+y=8-2x Mutăm -2x din partea dreaptă a egalului în partea stângă a lui cu semn schimbat adică +2x. Obţinem:
2x+y+2x=8
4x+y=8
2) 3(x-y)-2y=29 Desfacem paranteza:
3x-3y-2y=29
3x-5y=29 Am obţinut sistemul:
[tex] \left \{ {{4x+y=8} \atop {3x-5y=29}} \right. [/tex]
Acum:
4x+y=8⇒y=8-4x Înlocuim în a doua:
3x-5y=29⇒3x-5(8-4x)=29
3x-40+20x=29
3x+20x=29+40
23x=69
x=69:23
x=3⇒y=8-4x⇒y=8-4·3=8-12⇒y=-4
Răspuns:
x=3
y=-4
Verificare:
Dacă am rezolvat exerciţiul corect înseamnă că dacă aş înlocui x-ul şi y-ul într-una din ecuaţii ar trebui să-mi dea acelaşi rezultat.O să înlocuim în prima:
4x+y=8
4·3+(-4)=8
4·3-4=8
12-4=8
8=8
Sper că te-am ajutat! :)
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!