👤

compunere cu titlul PUIUL DE CAPRIOARA mai sunt 2 personaje in imagine un bunic si un baietel



Răspuns :

Salut!

Compunere cu titlu dat („Puiul de căprioară”), având două personaje (un bunic și un băiețel)

______

Puiul de căprioară

Ferită de tumultul satului din vale, cu gospodari ce aleargă neobosiți pe ulițe cu treburi, cuprinși parcă de teama de a nu-și duce la îndeplinire sarcinile la timp, o cabană de lemn își înalță modest chipul acolo unde parfumul puternic de rășină de la marginea codrului se îngemănează cu aroma proaspătă a ierbii ce învelește pajiștea presărată cu mioare și căprițe albe. Bunicul cercetează îndelung, cu mâna dusă la frunte, culmile îndepărtate ale muntelui, căutând răspuns.

- Ionică, gata sunt sacii cu lucernă? îl întreabă cu voce blajină pe nepoțelul său, unica alinare la vreme de seară, când se cufundă amândoi în poveștile copilăriei. Azi e ziua cea mare pentru puiul nostru de căprioară. Se va întoarce în sfârșit acasă.

Copilul scâncește ușor, mângâind grumazul calului, pe care atârnă desagii cu fân și lucernă. În fața lui Ionică se perindă imagini ale verii care tocmai a trecut, îmbrăcând pădurea la început de octombrie în rochițe cu limbi de foc. Cât de lipsit de apărare era micuțul pui de căprioară, găsit de el și bunicul său pe frunze uscate, într-o râpă! Ce bucurie a trăit toată vara, însoțind căprițele și puiul cu piciorușe firave în jocul lor zglobiu prin împrejurimile cabanei! De câte ori l-a luat în brațe, apropiindu-i inima de a sa, lipindu-i botișorul umed de umăr, în îmbrățișare protectoare! Acum, odată cu sosirea toamnei, vine timpul să se despartă. Nu mai e pui, e o căprioară mare, voinică, veselă, îi clocotește în ochii mari și blânzi dorul de meleagurile ei.

Prietenul cel mai bun, căluțul castaniu, pornește spre desișul codrilor, urmat de căprioara atentă la fiecare fior și foșnet ce străpung coroanele fagilor, stejarilor, brazilor. Din loc în loc, Ionică se oprește să-și aline palmele în blănița ca o catifea ciocolatie a căprioarei. Cu o mișcare bruscă, aceasta se întoarce către grup, parcă mulțumind, parcă strângând în priviri toate amintirile copilăriei ei, parcă salutând și, chemată de o taină nedeslușită, se avântă sprinten prin desiș, pierzându-se în adâncul sălbăticiei.

Va reveni ani după ani în umbra marginii pădurii să privească preț de câteva secunde locul în care a copilărit, căprițele vesele și calul, prietenul ei vechi, pe bunul Ionică și pe bunicul lui. Le va arăta de la distanță că ea și puii pe care îi va avea sunt bine și sănătoși. Și le va mulțumi. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, natura își cere drepturile înapoi.

______

Observații:

Narațiunea liberă - strategii de construcție

  • Introducere: descriptivă (vom introduce elemente legate de spațiu, timp și personaje);
  • Cuprins: narațiunea propriu-zisă (intriga din trecut, desfășurarea acțiunii, punctul culminant, deznodământ);
  • Încheiere: revenirea în momentul inițial al narării, anticiparea consecințelor faptelor petrecute.