👤

Scrie o compunere de 15-20 randuri in care sa evidentiezi caracteristicile fundamentale si semnificatiile textului citat la partea I (Şt. O. Iosif, Reînviere). In redactarea compunerii vei avea in vedere:
∞ precizare a doua caracteristici ale genului liric identificate in fragmentul citat;
∞exemplificarea acestor caracteristici pe baza textului;
∞sublinierea unei idei prezente in text si a mijloacelor artistice folosite in exprimarea acesteia
∞sustinerea unei opinii despre semnificatiile textului si/sau despre mesajul transmis(formularea clara/logica a opiniei,prezenta unui argument/a motivarii care sa sustina opinia exprimata).


Răspuns :

Poezia ,,Reinviere de St.O.Iosif este o poezie de dragoste în care eul liric îşi exprimă bucuria renaşterii sentimentului de iubire odată cu sosirea primăverii.
 
Genul liric cuprinde totalitatea operelor lirice  scrise  intotdeauna in versuri. Ideile, sentimentele si starile sufletesti sunt exprimate in mod direct.  Eul liric isi face simtita prezenta pri verbe la persoana I singular, pronume personale persoana I singular (eu, mine, ma, m-, mie, imi, mi), pronume si adjective pronominale posesive de persoana I singular sau plural (al, a, ai ale, meu, mea, mei, mele). Adresarea directa se face la persoana a II-a singular sau plural. 
 
Poezia ,,Reinviere’’ de St.O.Iosif apartine genului liric, avand toate trasaturile acestuia.

In primul rand, textul este  liric prin prezenta eului liric, ale  carui  marci apar in text, verbele si pronumele la persoana I singular, dintre care se evidentiaza ,,plutesc’’, ,,vestindu-mi’’, ,,vreau’’, ,,ma-mbat’’.

In al doilea rand, poezia transmite in mod direct starile si sentimentele e melancolie si bucurie ale eului liric, prin intermediul unui limbaj figurat ce particularizeaza mesajul textului, „Vreau să trăiesc din zori şi până seara”, „să mă îmbăt de para eternă a iubirii nesecate”. Prin repetitia verbului ,,vreau’’ poetul vrea sa accentueze dorinta sa de a trai si de a iubi.


In al treilea rand, titlul este foarte sugestiv, fiind format dintr-un substantiv comun, care  denumeste  revenirea la viata. Actiunea se intampla primavara, anotimpul renasterii si al iubirii.
 

In concluzie, textul dat apartine genului liric, iar mesajul este foarte sugestiv.