👤


A revenit frumoasa primavara
Copacii parca-s ninsi,de-atata floare
Dorinti copilaresti,renascatoare,
Fac inimile noastre sa tresara....

Iubire e in razele de soare,
Si farmec in a codrului fanfara,
Si visuri dulci in linistea de sara:
In cer si pe pamant e sarbatoare

Ascult,respir,privesc cu lacomie,
Caci toata frumusetea asta-mi pare
Ca niciodata n-are sa mai fie !

Si-s fericit c-am fost o clipa-n stare
Sa simt,in marea lumii simfonie,
A gandurilor n-are sa mai fie

1) Precizeaza nr de litere si nr de suntete din cuvintele : 
-copilaresti
-dulci
-fericit

2) Scrie sinonimul potrivit sensului din context pentru fiecare dintre cuvintele : sa tresara,dulci,frumusetea

4) Selecteaza,din prima strofa a poeziei date,trei cuvinte obtinute prin: derivare cu prefix,derivare cu sufix si compunere

4)Stabileste valoarea morfologica a cuvintelor din paranteza : 
inimile (noastre)
frumusetea (asta)-mi pare,in (marea) lumii simfonie

5) Precizeaza valoarea verbului a fi in enuntul : Iubire e in razele de soare

6) Transcrie un vers din poezie prin care se pot evidentia marcile genului liric

7)Numeste doua moduri de expunere folosite in textul dat

8) Precizeaza masura versurilor si tipul rimei din prima strofa a poeziei.

9) Exprima-ti opinia,in 5-8 randuri,despre semnificatia versului Iubire e in razele de soare,in conturarea mesajului artistic al poeziei.

10) Scrie o compunere de 15-20 randuri in care sa demonstrezi ca poezia Sonet de Alexandru Vlahuta este o creatie lirica

-numirea a doua caracteristici ale operei lirice
-identificarea caracteristicilor numite in textul dat
-prezentarea particularitatilor limbajului poetic ( figuri de stil,sensuri figurate,elemente de versificatie etc ) in relatie cu mesajul textului.
-exprimarea unei opinii.a unui punct de vedere personal in legatura cu poezia data.



Răspuns :

1) copilaresti: 11 litere si 11 sunete; dulci: 5 litere si 4 sunete; fericit: 7 litere si 6 sunete. 2) sa tresara = sa bată ( inimile); dulci = frumoase ( visuri ); frumusetea = bucuria. 3) derivare cu sufix : copilaresti; derivare cu prefix: renascatoare; compunere: de- atata. 4) noastre: adjectiv pronominal posesiv; asta : adjectiv pronominal demonstrativ; mare: adjectiv propriu-zis. 5) e = valoare predicativa; 6),,Ascult, respir , privesc cu lacomie... " ( marcile eului liric = verbe si pronume de persoana intai si a doua). 7)Descrierea si monologul liric. 8) Masura versurilor de 11 silabe si rima sporadic imperecheata. La partea de literatura ( exercitiile 9 si 10) te las sa te descurci singur. Sper ca te- am ajutat!
         Deoarece ai primit raspuns la partea de gramatica, nu cred ca mai are rost sa repet aceleasi lucruri, asa ca voi face doar subiectele de literatuca care nu au fost abordate.

9) Exprima-ti opinia, in 5-8 randuri,despre semnificatia versului ,,Iubire e in razele de soare'', in conturarea mesajului artistic al poeziei.
    Iubirea si razele solare sunt intr-o stransa relatie. Primavara este anotimpul renasterii, al revenirii la viata, iar rolul cel mai important ii revine soarelui. Soarele are un rol important in procreatie, odata cu venirea primavareii si implicit a caldurii, iubirea ,,prinde aripi''. 

10) Scrie o compunere de 15-20 randuri in care sa demonstrezi ca poezia Sonet de Alexandru Vlahuta este o creatie lirica

            Genul liric cuprinde totalitatea operelor lirice  scrise  intotdeauna in versuri. Ideile, sentimentele si starile sufletesti sunt exprimate in mod direct.  Eul liric isi face simtita prezenta pri verbe la persoana I singular, pronume personale persoana I singular, pronume si adjective pronominale posesive de persoana I singular sau plural . Adresarea directa se face la persoana a II-a singular sau plural.                    
          Poezia ,,Sonet''
 de Alexandru Vlahuta apartine genului liric, avand toate trasaturile acestuia.
          In primul rand, textul este  liric prin prezenta eului liric, ale  carui  marci apar in text, verbele si pronumele la persoana I singular, dintre care se evidentiaza ,,Si-s fericit c-am fost o clipa-n stare / Sa simt, in marea lumii simfonie''.
          In al doilea rand, poezia transmite in mod direct starile si sentimentele e melancolie si bucurie ale eului liric, prin intermediul unui limbaj figurat. Prin folosirea epitetelor ,, frumoasa primavara'', ,,Dorinti copilaresti, renascatoare'' poetul vrea sa accentueze venirea primaverilor si a sperantelor ce apar odata cu ea.
           In al treilea rand, poezia este un sonet, deoarece respecta regulili acestei specii fiind alcătuită din 14 versuri repartizate în două catrene cu rimă îmbrățișată și două terține cu rimă liberă.
           De asemenea, titlul este foarte sugestiv, ducandu-te cu gandul la trilurile primaverii. 
            In concluzie, poezia ,,Sonet'' de Alexandru Vlahuta este o creatie lirica.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!


Viz Lesson: Alte intrebari