Răspuns :
Salut!
✰✰✰✰✰
Ţinând seama de contextul poveştii "Fata babei şi fata moşneagului", scrisă de Ion Creangă, cum înţelegi sensul expresiilor: "a se alinta cum s-alintă cioara-n laţ", "a fi piatră de moară în casă", "a fi busuioc de pus pe icoane", "a fi vai ş-amar de pielea cuiva"? Construieşte enunţuri proprii cu aceste expresii.
✰✰✰✰✰
1. "a se alinta cum s-alintă cioara-n laţ" - a face nazuri, mofturi , a emite pretenţii
Deşi era noaptea târziu şi oaspeţii plecară de mult, fetiţa se alinta cum s-alintă cioara-n laţ să mai rămână la petrecere cu prietena ei, fiica gazdei.
2. "a fi piatră de moară în casă" - a fi o persoană leneşă, care nu aduce niciun folos, considerată ca o povară în casa părintească
Bărbatul ajunsese la bătrâneţe fără să fi mişcat un deget pentru familie, prieteni şi chiar pentru sine, de aceea nevasta se plângea des că era piatră de moară în casă pe bună dreptate.
3. "a fi busuioc de pus pe icoane" - a aduce bogăţie sufletească şi pace celor din jur (se ştie că busuiocul este folosit în biserică pentru a se obţine apă sfinţită, aghiazmă)
Învăţătorul se apleca asupra fiecărui elev pentru a-i explica lecţia, zâmbind cald, cu voce blândă; era busuioc de pus pe icoane, nicicând nu se enerva.
4. "a fi vai ş-amar de pielea cuiva" - a intra în bucluc
Dacă află mama că ai lipsit de la şcoală ca să nu dai test, e vai ş-amar de pielea ta!
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!