Răspuns :
Titlul este simbolic pentru ca reprezinta sansa pe care omul o poate avea in viata si speranta ca soarta i s-ar putea schimba printr-un noroc.
iind o opera epica,principalele moduri de expunere sunt dialogul si naratiunea care se face la persoanele I si a-III-a,si este plasata pe momentele subiectului.
In expozitiune, Lefter Popescu cumparase doua bilete de loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandele.Acesta il anunta pe Lefter ca biletele au iesit castigatoare,dar se pare ca ele nu sunt de gasit. esfasurarea actiunii incepe in momentul in care Lefter isi aduce aminte ca biletele s-ar putea sa fie in ,,jacheta a cenusie” de vara pe care insa sotia o vanduse unor tiganci in schimbul a 10 farfurii.Dupa ce furios sparge toate farfuriile,pleaca sa le ceara socoteala chivutelor care erau in Mahalaua Farfurigiilor,insotit de capitanul Pandele si comisarul Turtureanu.Lefter isi recupereaza jacheta dar nu si biletele,iar tigancile sunt duse la sectie pentru investigatii.In tot acest timp Lefter lipseste de la serviciu si este somat de seful sau sa se intoarca la minister pentru ca avea unele acte importante nerezolvate;ajuns aici,in timp ce scotocea printre acte,acesta da peste biletele mult cautate. asind biletele in sertar si crezandu-se castigator,el isi da demisia si merge sa incaseze castigul,dar afla spre stupoarea lui ca numerele biletelor erau de fapt viceversa:acest pasaj reprezinta
punctul culminant.
Tema nuvelei reprezinta drama omului obisnuit al carui destin este situat la limita dintre tragic si comic,dorinta omului de a se imbogati prin diferite mijloace.
In deznodamant naratorl propune o varianta de final in care Elefteria,sotia lui Lefter traieste la manastirea Tiganesti si aduna cioburi de strachini,iar Lefter se plimba pe strazile Bucurestiului si repeta obsesiv ,,viceversa”,insa cititorului i se acorda ocazia de a-si imagina un alt final pentru aceasta nuvela. Lefter Popescu,Eleutheriu Poppescu pe numele sau adevarat,simbolizeaza omul obisnuit,din clasa mijlocie,care isi doreste sa se faca cunoscut.Considerandu-se un om ghinionist si pesimist,este reprezentat pe cale sa devina un om bogat prin castigarea unei sume impresionante la loterie,dar norocul nu ii surade nici de data asta,fiind intr-o criza de personalitate.Acetsa devine mai agresiv,impulsiv osciland intre speranta si deziluzie fiind inca o victima a destinului.De asemenea,numele sau este unul chiar banal ,,Popescu” si ,,Lefter” predestinat unui om fara nici un castig.Celelalte personaje au si ele un rol destul de important si decisiv in conturarea strailor personajului principal.Pe parcursul nuvelei,Lefter Popescu are diferite conflicte cu ele,din cauza greselilor facute,comportandu-se mai necivilizat,banii creandu-i impresia ca sentimentele oamenilor nu mai conteaza.Nuvela are un singur fir narativ,anume iluzia castigului,cu o actiune simpla complicata progresiv,cu o naratiune obiectiva si un narator obiectiv-omiscien,iar conflictul este exterior sau interior.
Deoarece este o opera literara epica de intindere medie,cu u singur fir epic cu si cu conflict complicat progresiv si cu accentul pus pe caracterizarea de personaj nu pe povestire in sine, ,,Doua loturi” este o nuvela.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!