👤

Fragmentele de mai jos sint selectate din dpua poezii bacoviene.Una din ele a fost definita drept simfonie in "u" , cealalta ar putea fi numita Simfonie in "o".Cum justificati aceste "definitii muzicale"?

1. Muzica sentimentaliza
Obositor,-
Dor de tine,si de alta lume,
Dor...
Muzica sonoriza orice atom.
George Bacovia.Largo

2.De-acum...
Auzi,ploaia plinge pe drum
Pe un adinc tumult,
Pe urma unui mic pantof intr-un parc
de demult...
Adorm...ascult...
Afara,la fereastra,toamna a spus :
-Of!...
Ajutati-ma , va rog :)


Răspuns :

Strofa 2 este simfonie in "u" pentru ca vocala "u" se repeta, dar este repetata de poet intr-un mod placut urechii, creeaza continuitate si muzicalitate; 
figura de stil se numeste aliteratie. Aliteratii au mai folosit si alti poeti, unul dintre celebrele versuri este "Prin vulturi, vanturi viu vuia" Cand se realizeaza cu o vocala, acest procedeu artistic pare sa impuna un ritm sacadat, insa vocala, asa cum spuneam, da o nota discreta de muzicalitate. 
Acelasi lucru putem sa spunem si despre strofa 1, unde este folosita cu precadere vocala "o"
Cuvântul simfonie ne poartă cu gândul la muzicalitate,la sonorizare plăcută,la ritm 
și la melodie.
Repetarea vocalelor - o - ,respectiv - u - par a fi adevărate note muzicale care reușesc să se îmbine armonios ca  intr-o veritabilă   - simfonie - ,iar versurile devin foarte plăcute ,ritmate și ușor de reținut.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!


Viz Lesson: Alte intrebari