👤

1. Identificati teritoriile cucerite de Suleyman Magnificul (1520-1626)
2.Care au fost principalele batalii ale românilor cu turcii?
3.O scurta documentare ( 7-8 randuri) despre palatul Topkapi
4.Ce era haremul?
5.Mentionati cel putin 3 orase cucerite si distruse de turci.

Am nevoie de raspunsuri pana miercuri va rog!


Răspuns :


1)După reușita tatălui său, Suleyman a început o altă serie de cuceriri militare și a potolit o revoltă condusă de guvernatorul otoman al Damascului în 1521. Soliman începe cât mai repede pregătirile pentru cucerirea Belgradului din Regatul Ungariei, ceea ce străbunicul lui, Mahomed al II-lea, nu a reușit să realizeze. Înaintarea sa a fost întârziată de către maghiari ajutați mai apoi de către sârbi, bulgari și bizantini, aceștia rămânând singura forță care putea bloca în continuare expansiunea Imperiului Otoman în Europa. Soliman a încercuit Belgradul sârbesc și a început o serie de bombardamente masive. Cu o garnizoană de doar 700 de bărbați și fără a primi niciun ajutor din Ungaria, Belgradul a căzut în august 1521. Știrea că a fost cucerită una dintre cetățile majore ale creștinismului, a răspândit frica în întreaga Europă. Ca ambasador al Sfântului Imperiu Roman la Constantinopol el a spus: "Captura de la Belgrad a fost la originea evenimentelor dramatice care a cuprins Ungaria. Acest lucru a condus la moartea regelui Ludovic”. Drumul spre Ungaria și Austria se deschisese dar Soliman dorea să cucerească Insula Rhodos din Mediterana de Est, bază a Cavalerilor Ospitalieri, ale căror activități de pirați din apropierea Asiei Mici și Levant sunt o problemă pentu otomani. În vara anului 1522, profitând de flota marină pe care a moștenit-o de la tatăl său, Soliman a trimis o armată de aproximativ 400 de vase în timp ce conducea personal o armată de 100.000 de soldați spre Asia Mică până la un punct opus al insulei . După un asediu de cinci luni cu ciocniri brutale, Rhodosul a capitulat și Suleyman a permis Cavaleriei din Rhodos să părăsească insula. Ei au format în cele din urmă o bază nouă în Malta.
Relațiile dintre Ungaria și Imperiul Otoman s-au deteriorat, Soliman a reluat campania în Europa de Est și la 29 august 1526, el l-a învins pe Ludovic al II-lea al Ungariei și Boemiei (1506-1526) în Bătălia de la Mohács (1526), unde regele a fost ucis.
A mai urmat o nouă încercare de a cuceri Viena în 1532, dar din nou Soliman nu a reușit;
2) Batalia de la Calugareni
3)Palatul Topkapi  a fost comandat de către sultanul Mehmed al II-lea Fatih în 1459 și terminat în numai 6 ani. Este simbolul și centrul Imperiului Otoman, localizat între golful Cornul de Aur și Marea Marmara, cu o vedere superbă asupra strâmtorii Bosfor.
Palatul Topkapi a gazduit toti sultanii otomani pana la regatul lui Abdulmecid I (1839-1860), insumand aproape patru secole. Mahomed al II-lea a ordonat construirea palatului, imediat dupa cucerirea Constantinopolului in anul 1453. Formei finale a palatului ce acoperea o suprafata de 700.000 de metri patrati, i-a fost adaugat zidul de 1.400 de metri lungime. De-a lungul zidului exista trei porti principale: poarta Otluk, poarta Demir si poarta Imperiala (Bab-i Humayun), si cateva porti mai mici. Dupa regatul lui Mahomed al II-lea Cuceritorul, palatul s-a dezvoltat constant formand un complex de cladiri si anexe.
4)Harem  este un cuvânt ce semnifică „interzis” . Este un cuvânt specific societății islamice, constituind o formă de organizare socială, ca și familia. Pe de altă parte, acest cuvânt face referiri și la partea „arhitecturală”, deoarece haremul constituie și așezământul specific activității pe care o semnifică, în sensul că este un adevărat complex, cu spital, dormitoare, moschei etc.
5)Troia; Constantinopol;Drobeta

       Nu stiu sigur daca raspunsurile sunt bune.....Sper ca te-am ajutat.