Răspuns :
notam cu x varsta copilului si cu y varsta tatalui
in prezent x+y=44 (varsta tatalui cu cea a fiului insumeaza 44 de ani) de aici putem scoate varsta tatalui in functie de cea a fiului ca y=44-x
Acum doi ani fiecare avea cu doi ani mai putin adica: copilul avea varsta x-2 iar tatal avea varsta y-2
Ni se spune in enunt ca tatal era de 3 ori mai mare(copilul era de 3 ori mai mic) adica
3(x-2)=y-2 dar stim ca varsta tatalui poate fi scrisa ca y=44-x deci inclocuim si obtinem
3(x-2)=44-x-2 => 3x-6 =42-x => 4x=48 =>x=12 (copilul are 12 ani, iar tatal are y=44-12, y=32 de ani
in prezent x+y=44 (varsta tatalui cu cea a fiului insumeaza 44 de ani) de aici putem scoate varsta tatalui in functie de cea a fiului ca y=44-x
Acum doi ani fiecare avea cu doi ani mai putin adica: copilul avea varsta x-2 iar tatal avea varsta y-2
Ni se spune in enunt ca tatal era de 3 ori mai mare(copilul era de 3 ori mai mic) adica
3(x-2)=y-2 dar stim ca varsta tatalui poate fi scrisa ca y=44-x deci inclocuim si obtinem
3(x-2)=44-x-2 => 3x-6 =42-x => 4x=48 =>x=12 (copilul are 12 ani, iar tatal are y=44-12, y=32 de ani
Acum doi ani copilul avea varsta x , iar tata 4x
Acum copilul are x+2, tata are 4x+2
Stim ca suma este 44
x+2+4x+2=44 ⇒ 5x+4=44 ⇒5x=40 x=8
copilul are 8+2=10 ani
Tata are 4*8+2=34
verificare 10+34=44
34-2=32=4*(10-2)
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!