Răspuns :
Problema ta e ca x=1 este radacina a ambelor expresii, de aceea iti da 0/0.
Solutia e sa dai factor in asa fel incat sa simplifici cu (x-1).
(In general daca radacina e x=a, tu vrei sa simplifici pe (x-a) ).
Sa-ncepem:
[tex]=\lim\dfrac{(x^2-x)+(x^2-1)}{(2x^2-2)+(x-1)}=\\ \\ \\ =\lim\dfrac{x(x-1)+(x+1)(x-1)}{2(x+1)(x-1)+(x-1)}=\\ \\ \\ =\lim\dfrac{(x-1)(2x+1)}{(x-1)(2x-1)}=\\ \\ \\ =\lim\dfrac{2x+1}{2x-1}=...[/tex]
Solutia e sa dai factor in asa fel incat sa simplifici cu (x-1).
(In general daca radacina e x=a, tu vrei sa simplifici pe (x-a) ).
Sa-ncepem:
[tex]=\lim\dfrac{(x^2-x)+(x^2-1)}{(2x^2-2)+(x-1)}=\\ \\ \\ =\lim\dfrac{x(x-1)+(x+1)(x-1)}{2(x+1)(x-1)+(x-1)}=\\ \\ \\ =\lim\dfrac{(x-1)(2x+1)}{(x-1)(2x-1)}=\\ \\ \\ =\lim\dfrac{2x+1}{2x-1}=...[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!