Răspuns :
Salut !
Cerință: Povestirea baladei populare ” Miorița ” urmând momentele subiectului.
Balada ” Miorița ” este structurată, în funcție de tipul discursului, în două mari planuri: unul epic, planul narațiunii inițiale, prorpiu-zise și unul lirico-epic, reprezentat de atitudinea ciobanului în fața morții. Atitudinea ciobanului în fața morții ilustrează, într-un mod alegoric, concepția tradițională a poporului român despre viață și despre moarte. Conform acestei vechi concepții, baladei populare, moartea reprezintă un final firesc al vieții sau o lege a firii, pe care trebuie să o accepte orice ființă umană, contopindu-se cu ritmurile eterne ale cosmosului.
Fiind o creație epică autorul își exprimă în mod indirect gândurile, trăirile și sentimentele prin intermediul acțiunii, ce poate fi structurată pe momentele subiectului și a personajului.
Astfel, expozițiunea este constituită de prezentarea locului, un cadru natural feeric un tărâm al fericirii, și a timpului: ” Pe un picior pe plai, / Pe o gură de rai, / Iată vin în cale, / Se cobor la vale, / Trei turme de miei / Cu trei ciobănei ”.
Intirga baladei o constituie complotul pus la cale de ciobanul ungurean și de cel vâlcean împotriva ciobanului moldovean, complot ucigaș, generat de invidie: ” are oi mai multe, / Mândre și cornute, / Și cai învățați / Și câini mai bărbați! ... ”.
Desfășurarea acțiunii începe prin descompunerea complotului de către ” oița bârsană ” care își avertizează stăpânul de pericolul ce îl pândește. Oița năzdrăvană manifestă o atitudine de îngrijoare, observată de stăpânul ei. Acest motiv exprimă de fapt comunitatea om-natură ( comuniunea omului cu natura ), armonia perfectă dintre cioban și ocupația sa.
Punctul culminant ocupă întinderea cea mai mare a baladei populare și este reprezentat de atitudinea ciobanului moldovean în fața morții. Motivul alegoriei moarte-nuntă și monologul măicuței bătrâne încarcă afectiv tabloul baladei.
Deznodământul lipsește, balada având un final deschis, care dă naștere unor interpretări diferite și contradictorii privind atitudinea finală a ciobanului. În eventualitatea morții, ciobanul dorește să fie îndropat alături de elementele legate de ocupația pe care o practică: ” În mijlocul stânii, / Să-mi aud cânii ”. Ritualul înmormântării cuprinde aspecte din ceremonialul tradițional. Unul dintre obiceiuri este de a așeza la capul celui dispărut un obiect la care a ținut în mod deosebit în timpul vieții.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!