👤

5)Calculați,aplicând regulile de calcul cu puteri:
a) ([tex] -\frac{1}{2} [/tex])³ ×([tex] -\frac{1}{2} [/tex])⁵=
b)([tex] \frac{-5}{-3} [/tex])⁰×([tex] \frac{-5}{-3} [/tex])⁶=
c)(0,1)²×(0,1)³×(0,1)⁴×(0,1)⁰=
d)([tex] -\frac{1}{5} [/tex]⁶:([tex] -\frac{1}{5} [/tex])⁴=
e)([tex] -\frac{3}{8} [/tex])⁵:([tex] -\frac{3}{8} [/tex])⁴=
f)(0.2)⁷>(0.2)⁵=
g)(1,5)¹⁹:(1,5)¹⁷=
h)[([tex] \frac{3}{2} [/tex])²]³=
i)[([tex] -\frac{3}{8} [/tex])²]³=
j)[([tex] \frac{1}{-2} [/tex])³]²=
k){[(-0.1)²]³}⁴=

VERIFICARE:

a)=([tex] -\frac{1}{2} [/tex])⁸
b)=([tex] \frac{5}{3} [/tex])⁶
c)=(0.1)⁹
d)=([tex] -\frac{1}{5} [/tex])²
e)=[tex] -\frac{3}{8} [/tex]
f)=(0.2)²
g)=(1.5)²
h)([tex] \frac{3}{2} [/tex])⁶
i)([tex] \frac{3}{8} [/tex]⁶
j)([tex] \frac{1}{2} [/tex])⁶
k)(0.1)²⁴.


Răspuns :

(-1/2)^8
b) (-5/-3)^6=(5/3)^6
c)=(0,1)^(2+3+4+0)=(0,1)^9
d) =(-1/5)^²=(1/5)²
e) =(-3/8)
f)=(0,2)²
g)=(1,5)²
h) =(3/2)^2.3=(3/2)^6
i) =(-3/8)^6=(3/8)^6
j)=(1/2)^6
k)(-0,1)^2.3.4=(-0,1)^24=(0,1)^24
se bazeaza pe formule la inmultire se aduna puterile,la impartire se scad ,putere la alta putere se inmultesc puterile .un numar negativ la o putere cu sot da + si la una fara sot da -