Răspuns :
* Cerință:
Arătați prin ce sunete se sugerează zgomotul în versurile de mai jos: "târziu printre frunze de toamnă, de sânge, haina mea se lovea de a ta ca aripile unei păsări nătânge".
* Răspuns:
- Sunetele din versul "târziu printe frunze de toamnă, de sânge, haina mea se lovea de a ta ca apripile unei păsări natânge" sunt sugerate de imaginile auditive "printre frunzele de toamnă, de sânge" care sugerează foșnetul zgomotos al frunzelor uscate și ruginii, aproape moarte, ale toamnei.
- De asemenea, imaginea auditivă "haina mea se lovea de a ta", care sugerează frecarea materialului celor două haine, care produc un sunet fin, de material.
- Totodată, comparația și imaginea auditivă "haina mea se lovea de a ta ca aripile unei păsări nătânge" sugerează lovirea violentă a aripilor unei păsări a cărei zbor este nesigur, stângaci.
_______________________________ _ _ _
* Astfel, prin procedeele artistice, comparația și imaginile auditive, sunt redate sunetele care sugerează zgomote. Acestea dinamizează textul literar.
_______________________________ _ _ _
- Totuși, suntele versurilor sunt date și de abundența consoanelor folosite cu preponderență: "t" -> "târziu", ""toamnă", "nătânge"; "n" -> "printre", "frunze", "toamnă", "sânge", "haina", "nătânge".
- Acestea reprezintă consoale "grele" care dau muzicalitate textului poetic.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!