👤

Cum se fac transformarile?


Răspuns :

E foarte simplu,deși în momentul când le înveți pentru prima dată par foarte dificile.Îți vei da seama pe parcursul timpului,cu cât vei crește,că există lucruri mult mai complicate decât transformările.Când vei fi prin clasa a șaptea,transformările îți vor părea floare la ureche și vei vrea să te întorci în timp,deși nu vei putea...În fine,să trec direct la subiect.

Trebuie să știi că există unități de măsură de bază și fiecare unitate de măsură ajută la ceva.De exemplu metrul este o unitate principală de măsură și el determină lungimea (bineînțeles submultiplii și multiplii lui tot determină lungimea).

Unitățile de măsură de bază sunt:
metrul-care determină lungimea
litrul-care determină capacitatea unui vas
kilogramul-care determină greutatea

Fiecare dintre aceste unități de măsură au multiplii și submultiplii.Multiplii sunt unități de măsură,care determină același lucru (adică multiplii metrului,spre exemplu,sunt unitățile de măsură care determină MĂRIMEA  și sunt mai MARI decât metrul,multiplii litrului sunt unitățile de măsură care determină CAPACITATEA UNUI VAS,mai MARI decât litrul),dar sunt mai mari decât unitatea de măsură de bază.Dacă nu ai înțeles,îți dau o definiție mai simplă:
Multiplii sunt unitățile de măsură mai MARI decât unitatea de măsură de bază.
Submultiplii sunt unitățile de măsură mai MICI decât unitatea de măsură de bază.

După cum spuneam,fiecare unitate de măsură de bază are atât multiplii,cât și submultiplii.Exemplu:
METRUL-Multiplii metrului sunt: DECAMETRUL, HECTOMETRUL și KILOMETRUL,iar submultiplii metrului sunt:DECIMETRUL,CENTIMETRUL și MILIMETRUL.

LITRUL-Multiplii litrului sunt: DECALITRUL, HECTOLITRUL și KILOLITRUL,iar submultiplii litrului sunt : DECILITRUL, CENTILITRUL și MILILITRUL.

KILOGRAMUL-Multiplii kilogramului sunt: CHINTALUL, TONA și VAGONUL,iar submultiplii kilogramului sunt: HECTOGRAMUL, DECAGRAMUL, GRAMUL, DECIGRAMUL, CENTIGRAMUL și MILIGRAMUL.

GRAMUL-ESTE UNUL DINTRE SUBMULTIPLII KILOGRAMULUI,O UNITATE DE MĂSURĂ CARE ARE LA RÂNDUL EI MULTIPLII ȘI SUBMULTIPLII.Multiplii gramului sunt: DECAGRAMUL, HECTOGRAMUL,KILOGRAMUL,iar fiindcă și kilogramul are multiplii,înseamnă că printre multiplii gramului se află și multiplii kilogramului,aceștia fiind:CHINTALUL, TONA și VAGONUL.Submultiplii gramului sunt: DECIGRAMUL,CENTIGRAMUL și MILIGRAMUL.

ATENȚIE!
Să nu confunzi vreodată decimetrul cu decametrul,decalitrul cu decilitrul sau decagramul cu decigramul.Sunt total diferite! CARE ÎNCEPE CU DECA (DECAMETRU,DECALITRU,DECAGRAM) SUNT ÎNTOTDEAUNA MULTIPLII,IAR CEI CARE ÎNCEP CU DECI ( DECIMETRU,DECILITRU,DECIGRAM) SUNT ÎNTOTDEAUNA SUBMULTIPLII.

Trebuie să știi prescurtările:
metru-m
decametru-dam
hectometru-hm
kilometru-km
decimetru-dm
centimetru-cm
milimetru-mm

litru-l
decalitru-dal
hectolitru-hl
kilolitru-kl
decilitru-dl
centilitru-cl
mililitru-ml

kilogram-kg
chintal-q
tona-t
vagon-v
hectogram-hg
decagram-dag
gram-g
decigram-dg
centigram-cg
miligram-mg

După cum am spus și la început ele sunt reprezentate pe scări.
-Scara metrului;
-Scara litrului;
-Scara kilogramului ( e aceeași cu cea a gramului).

Acum să trecem la transformări.Cu cât coborâm pe scară tot ÎNMULȚIM și cu  cât urcăm ÎMPĂRȚIM.TREBUIE SĂ ȘTIM ȘI ORDINEA PE SCARĂ!
EXEMPU:
a) 1 m = ? dm
1 m = 1x10 dm
1 m = 10 dm

b) 1 m = ? cm
1 m = 1x100 cm
1 m = 100 cm

c) 1 m = ? mm
1 m = 1x1000 mm
1 m = 1000 mm

d) 1 m = ? dam
1 m =1:10 dam
1 m = 0,1 dam

e) 1 m = ? hm
1 m = 1:100 hm
1 m = 0,01 hm

f) 1 m = ? km
1 m = 1:1000 km
1 m = 0,001 km

Probabil nu ai învățat încă numerele cu virgulă așa că,gândești așa: dacă atunci când înmulțim,cu 10,la numărul înmulțit,atunci când împărțim 1 cu 10,adăugăm zeroul în față,iar apoi punem virgula.

Iar la celelalte transformări ( de la kg la m...de la g la dl..) procedăm în următorul fel:
 a) 6 kg = ? l
Mai întâi transformăm kg în g (ca să ne fie mai ușor):
6 kg = 6 g x 1000 (punem o mie,deoarece trecem coborâm trei trepte)
Apoi,din grame transformăm în litri,știm că 1 litru care determină capacitatea unui vaseste egal cu un gram care determină greutatea,dar niciodată să nu scrii 1 g = 1 l .Eu îți spun doar ca să îți fie mai simplu când transformi.
6 kg = 6000 g
6000g= 6000 l
ȚI-AM ATAȘAT IMAGINI CU SCĂRILE ( A METRULUI,A LITRULUI ȘI A KILOGRAMULUI).Scara litrului nu ți-am atașat-o,deoarece este aceeași cu
cea a metrului doar că în loc de m,hm,km,dm,dam,cm,mm sunt l,ml,cl,dal,dl,kl,hl.
În caz că nu ai înțeles,spune-mi fără nici-o jenă și îți voi reexplica.

Sper că te-am ajutat.Multă baftă! :*

La a doua fotografie,cu cara metrului,după m,vine dam,după dam este hm,iar după hm este km.Scuze,dar imaginea este ”împrumutată”.
Vezi imaginea ANDREEA9
Vezi imaginea ANDREEA9