Răspuns :
Denumirea de geto-daci nu o întâlnim în nici un document antic, el fiind un termen modern.
Geţii sunt primii cunoscuţi în izvoarele scrise (Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia) si sunt mentionati începând din sec. 6-5 i. Hr.
Dacii sunt mentionaţi mai târziu; ei locuiau în zona vestică a ţării. Despre ei gasim informatii în izvoare de limbă latină despre războiul cu galii.
Diverse informatii despre geto daci aflam de istoricii Hecateu din Milet (530-470), Herodot din Halicarnes (485-425), Hellanicos din Mitilene, Tucidide (460-396 î.Hr), Domichetes Amiannus, Trogus Pompeius.
Istoria politică a geto-dacilor în sec. IV-II - evoluează spre forme noi de organizare socială, uniunile tribale, aristocraţie războinică.
După informaţiile lui Tucidide statul get se afla sub puterea regelui Sitalkus. Descoperirile arheologice consemnează existenţa a doua tezaure care conţineau podoabe de argint.
Tezaurul Agighiol (jud. Tulcea): piese de argint, jambiere folosite pentru gambe, coifuri, vase din argint si Tezaurul de la Peretu (jud. Teleorman): coif de argint, jambiere, vase, piese de harnaşament.
Neamul geţilor şi a dacilor – sunt prezente în sute de izvoare scrise şi arheologice
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Istorie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!