Răspuns :
Se foloseste o inductie P(n)+P(n+1)=>P(n+2).
Verificare
[tex]a^{2} + \frac{1}{ a^{2} } = (a+ \frac{1}{a}) ^{2} -2 \in Z[/tex]
Inductie
consideram relatia valida pina la un n dat, unde n[tex] \geq [/tex]2,
[tex]a^{n+1} + \frac{1}{ a^{n+1} } =( a^{n} + \frac{1}{ a^{n} })(a+ \frac{1}{a}) - (a^{n-1} + \frac{1}{ a^{n-1} }) \in Z[/tex], deci e valida si pentru n+1
Cf. inductiei, relatia e valabila pe N*, cum
[tex] a^{-n}+ \frac{1}{ a^{-n} }= \frac{1}{ a^{n} }+a^{n}[/tex] si [tex] x^{0} + \frac{1}{x^{0}} =2[/tex]
valabilitatea relatiei se exinde pe Z.
Verificare
[tex]a^{2} + \frac{1}{ a^{2} } = (a+ \frac{1}{a}) ^{2} -2 \in Z[/tex]
Inductie
consideram relatia valida pina la un n dat, unde n[tex] \geq [/tex]2,
[tex]a^{n+1} + \frac{1}{ a^{n+1} } =( a^{n} + \frac{1}{ a^{n} })(a+ \frac{1}{a}) - (a^{n-1} + \frac{1}{ a^{n-1} }) \in Z[/tex], deci e valida si pentru n+1
Cf. inductiei, relatia e valabila pe N*, cum
[tex] a^{-n}+ \frac{1}{ a^{-n} }= \frac{1}{ a^{n} }+a^{n}[/tex] si [tex] x^{0} + \frac{1}{x^{0}} =2[/tex]
valabilitatea relatiei se exinde pe Z.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!