Răspuns :
Foarte simplu, utilizand formula:
[tex]1+2+3+\dots+n=n(n+1):2\\=> 1+2+\dots+2012 = 2012*20131:2 = 2025078[/tex]
Dar, pentru ca avem [tex]-4,-8,-12\dots.-2012[/tex], facem urmatorul artificiu de calcul:
[tex]-4-8-12-\dots-2012=-4(1+2+3+\dots+503) =\\=-4*503*504:2=507024[/tex]
Dar, deoarece in suma initiala am folosit +4, pentru a ajunge la -4, vom scadea 8 (logic, nu/).
Asadar, avem:
[tex]2025078-2*507024=1011030[/tex]
[tex]1+2+3+\dots+n=n(n+1):2\\=> 1+2+\dots+2012 = 2012*20131:2 = 2025078[/tex]
Dar, pentru ca avem [tex]-4,-8,-12\dots.-2012[/tex], facem urmatorul artificiu de calcul:
[tex]-4-8-12-\dots-2012=-4(1+2+3+\dots+503) =\\=-4*503*504:2=507024[/tex]
Dar, deoarece in suma initiala am folosit +4, pentru a ajunge la -4, vom scadea 8 (logic, nu/).
Asadar, avem:
[tex]2025078-2*507024=1011030[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!