Răspuns :
Se presupune ca este paranteza iar aa inseamna a*a? Daca da, atunci:
(ab+ac):aa=11
Inmultim cu a*a in ambii membri:
a(b+c))=11aa
Impartim prin a:
b+c=11a
Si cam atat, la informatiile date (a, b, c sunt cifre?)
Daca aa inseamna numarul de doua cifre aa si chiar nu avem paranteze, atunci este alta discutie:
[tex] \frac{}{ab} + \frac{}{ac} : \frac{}{aa} =11[/tex]
Dar [tex] \frac{}{aa} =a*11[/tex]
Inmultim ambii membri cu [tex] \frac{}{aa} =a*11[/tex]:
[tex]a* \frac{}{ab} *11+ \frac{}{ac} =a*11*aa[/tex]
Observam ca 11 divide primul termen din membrul stang si 11 divide si membrul drept. Rezulta ca 11 divide si al doilea termen din membrul stang, adica
[tex]11| \frac{}{ac} [/tex]
Deci a=c => avem [tex] \frac{}{ab} + \frac{}{aa} : \frac{}{aa}=11[/tex] =>
[tex] \frac{}{ab} =10[/tex] => a=1, b=0 si c=1.
(ab+ac):aa=11
Inmultim cu a*a in ambii membri:
a(b+c))=11aa
Impartim prin a:
b+c=11a
Si cam atat, la informatiile date (a, b, c sunt cifre?)
Daca aa inseamna numarul de doua cifre aa si chiar nu avem paranteze, atunci este alta discutie:
[tex] \frac{}{ab} + \frac{}{ac} : \frac{}{aa} =11[/tex]
Dar [tex] \frac{}{aa} =a*11[/tex]
Inmultim ambii membri cu [tex] \frac{}{aa} =a*11[/tex]:
[tex]a* \frac{}{ab} *11+ \frac{}{ac} =a*11*aa[/tex]
Observam ca 11 divide primul termen din membrul stang si 11 divide si membrul drept. Rezulta ca 11 divide si al doilea termen din membrul stang, adica
[tex]11| \frac{}{ac} [/tex]
Deci a=c => avem [tex] \frac{}{ab} + \frac{}{aa} : \frac{}{aa}=11[/tex] =>
[tex] \frac{}{ab} =10[/tex] => a=1, b=0 si c=1.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!