Răspuns :
a) √3⁶ = √(3³)² = 3³ = 27
√(-5)⁴ = √[(-5)²]² = (-5)² = 25
√36 = √(2² x 3²) = √(2 x 3)²= 2 x 3 = 6
49 49 49 49 49
daca, radicalul este din fractia 36/49 (nu doar din numarator, cum am calculat) atunci:
√36 / √49 = 6 / √(7²) = 6/7
√0,04 = radical din fractia 4/100 = √4 / √100 = √2² / √10² = 2/10 =1/5
b)√123³ = √(123 ² x 123) = √123² x √123 =123√123
√-73³ = √[73² x (-73)] = 73√-73
√64³
27
daca radicalul este doar la numarator avem: √[(8²)³] = √[(8³)²] = 8³ = 512
27 27 27 27
daca radicalul e din toata fractia, atunci la numarator avem 512, iar la numitor va fi:
√27 = √3³ = √3² x √3 = 3√3
deci, fractia va fi 512 = 512√3 = 512√3
3√3 3√3 x √3 9
√-1³ = √-1
1050 1050
daca este radical din toata fractia, la numitor va fi √1050 = √(5² x 42) = 5√42
deci avem √-1 = √-42 = √-42
5√42 5 x 42 210
√(-5)⁴ = √[(-5)²]² = (-5)² = 25
√36 = √(2² x 3²) = √(2 x 3)²= 2 x 3 = 6
49 49 49 49 49
daca, radicalul este din fractia 36/49 (nu doar din numarator, cum am calculat) atunci:
√36 / √49 = 6 / √(7²) = 6/7
√0,04 = radical din fractia 4/100 = √4 / √100 = √2² / √10² = 2/10 =1/5
b)√123³ = √(123 ² x 123) = √123² x √123 =123√123
√-73³ = √[73² x (-73)] = 73√-73
√64³
27
daca radicalul este doar la numarator avem: √[(8²)³] = √[(8³)²] = 8³ = 512
27 27 27 27
daca radicalul e din toata fractia, atunci la numarator avem 512, iar la numitor va fi:
√27 = √3³ = √3² x √3 = 3√3
deci, fractia va fi 512 = 512√3 = 512√3
3√3 3√3 x √3 9
√-1³ = √-1
1050 1050
daca este radical din toata fractia, la numitor va fi √1050 = √(5² x 42) = 5√42
deci avem √-1 = √-42 = √-42
5√42 5 x 42 210
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!