👤

Comentariu prima strofa ,,Testament'' de Tudor Arghezi



Răspuns :

"Testament" de Tudor Arghezi este o arta poetica moderna publicata in volumul "Cuvinte potrivite" in anul 1927 in care sunt prezentate idei cu privire la viziunea despre lume in conceptia autorului. Acela de a da cuvintelor urate o noua forma - aici intervine ''estetica uratului'' - asumata in versurile ''Din bube, mucegaiuri si noroi / Iscat-am frumuseti si preturi noi''

Titlul este alcatuit dintr-un substantiv comun cu dubla conotatie.

  1. sens conotativ: Sens ce trimite la Testamentele Biblice
  2. sens denotativ: Sens ce trimite la un act juridic prin care sunt lasate in scris dorintele unei persoane dupa trecerea acesteia in nefiinta.

Tema poeziei - raportat atat la titlul mai mult decat sugestiv, cat si la continut - este mostenirea, insa una spirituala catre un fiu spiritual - si anume cititorii. Iar mostenirea fiind ''cartea'' - simbol al cunosterii.

Motivul central - cartea - este simbolul cunoasterii si face legatura la nivel spiritual intre generatii.

  • Prima strofa aduce in prim plan cartea drept simbol al creatiei, un bun lasat drept mostenire tuturor urmarsilor. ''Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte/ Decât un nume adunat pe o carte'' indica un ton grav, iar substantivul comun ''carte'' este si motivul central al textului, acesta fiind simbolul ce face legatura intre generatii. In urmatoarea succesiune de metafore, eul liric face o cautare a identitatii - si astfel se situeaza pe aceeasi treapta cu stramosii.