Răspuns :
a) 3,(3) + 1,(3) x 1\3 - 4 : 9/2 = 4/3
3,(3)=(33-3)/9=30/9=10/3
1,(3)=(13-1)/9=12/9=4/3
10/3+ 4/3 x 1\3 - 4 : 9/2 =
14/3*1/3-4:9/2=
14/9-1/2*4/9=
28/18-4/18=
(28-4)/18=
24/18=4/3
b)(6/10 + 1/2) x 5 + 1/2 : (2/5-1/10) +2 = 55/6 sau se mai scrie 9intreg 1/6
(3/5+1/2)*5+1/2(4/10-1/10)+2=
(3/5+1/2)*5+1/(2*3/10)+2=
(3/5+1/2)*5+10/(2*3)+2=
(6/10+5/10)*5+5/3+2=
11/2+5/3+2=
numitor comun 6
33/6+10/6+12/6=
(33+10+120/6=55/6
c)12,(3) x 2,25 - 5intregi si 1/2 : 4 intregi si 2/5 = 53/2
12,(3)=(123-12)/9=111/9=37/3
2,25=225/100=9/4
5 intreg si 1/2=11/2
4 intreg si 2/5=22/5
37/3*9/4-11/2:22/5=
[(37*9)/3]/4-11/2:22/5=
(37*3)/4+(-11*5)/(2*22)=
(37*3)/4-5/4=
111/4-5/4=
(111-5)/4=
106/4=53/2 sau se mai scrie 26 intreg si 1/2
3,(3)=(33-3)/9=30/9=10/3
1,(3)=(13-1)/9=12/9=4/3
10/3+ 4/3 x 1\3 - 4 : 9/2 =
14/3*1/3-4:9/2=
14/9-1/2*4/9=
28/18-4/18=
(28-4)/18=
24/18=4/3
b)(6/10 + 1/2) x 5 + 1/2 : (2/5-1/10) +2 = 55/6 sau se mai scrie 9intreg 1/6
(3/5+1/2)*5+1/2(4/10-1/10)+2=
(3/5+1/2)*5+1/(2*3/10)+2=
(3/5+1/2)*5+10/(2*3)+2=
(6/10+5/10)*5+5/3+2=
11/2+5/3+2=
numitor comun 6
33/6+10/6+12/6=
(33+10+120/6=55/6
c)12,(3) x 2,25 - 5intregi si 1/2 : 4 intregi si 2/5 = 53/2
12,(3)=(123-12)/9=111/9=37/3
2,25=225/100=9/4
5 intreg si 1/2=11/2
4 intreg si 2/5=22/5
37/3*9/4-11/2:22/5=
[(37*9)/3]/4-11/2:22/5=
(37*3)/4+(-11*5)/(2*22)=
(37*3)/4-5/4=
111/4-5/4=
(111-5)/4=
106/4=53/2 sau se mai scrie 26 intreg si 1/2
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!