👤

ce trebuie sa fac intr-o fisa lirica?


Răspuns :

Să văd dacă te ajut în felul ăsta:
1.Ideile,sentimentele autorului sunt exprimate în mod direct prin intermediul eului liric prin mărcile lexico-gramaticale (forme pronominale și verbale la persoana întâi și a 2-a singular și plural);
2.Expresivitatea imaginilor artistice (vizuale,auditive și motorii) și a figurilor de stil
3.Modul de expunere predominant este descrierea (uneori mai există și monolog)
Astea ca definiții.Acum îți fac o schemă,adică pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să dovedești că o poezie aparține genului liric.
1.Definiția genului liric și sentimentele exprimate
2.Mărcile lexico-gramaticale care evidențiază prezența eului liric în text 
(dacă nu găsești nu mai are rost să mai scrii)
3.Prezența imaginilor artistice și a figurilor de stil (vizuale,auditive,olfactive) și a figurilor de stil (comentarea pe scurt)
4.Modul predominant de expunere este descrierea. (uneori și monologul)
5.Concluzia(enumeri pe scurt toate astea și sentimentele exprimate)
Ex: Textul dat aparține genului liric deoarece sunt transmise în mod direct gânduri,trăiri,sentimentele eului liric,prin intermediul mărcilor lexico-gramaticale specifice.
În primul rând, poezia ...... de ..... aparține genului liric deoarece identificăm mărci lexico-gramaticale care evidențiază prezența eului liric în text(le spui care sunt.)
În al doilea rând,în această poezie identificăm imagini artistice vizuale...... (dacă ai le spui,dacă nu,nu) și a figurilor de stil(le spui și comentezi una pe scurt).
De asemenea,modul predominant de expunere este descrierea.
În concluzie,opera literară ..... de ...... aparține genului liric deoarece sunt exprimate sentimentele de..... , identificăm mărcile lexico-gramaticale,imagini artistice și figuri de stil.
Sper că te-am ajutat.