Răspuns :
Notam:
d=90km
Distanta AD=d1
Distanta DB=d2
v1=5km/h
v2=15km/h
a)
t1=timpul in care Ionel parcurge distanta d2
t2=timpul in care ionel parcurge dstanta d1
t=timpul n care Ionel parcurge distanta d
t1'=timpul in care Mihai parcurge distanta d1
t2'=timpul in care Mihai parcurge distanta d2
t'=timpul in care Mihai parcurge distanta d
Observam ca d1+d2=d ⇒d2=d-d1 (1)
t1+t2=t
t1'+t2'=t'
Dar cei doi prieteni vor sa ajunga in acelasi timp in B.
Atunci trebue ca t=t'
Deci
t1+t2=t1'+t2' (2)
Dar
t1=d2/v1; dar d2=d-d1⇒t1=(d-d1)/v1
t2=d1/v2
t1'=d1/v1
t2'=d2/v2, dar d2=d-d1⇒t2'=(d-d1)/v2
Inlocuim in (2)
(d-d1)/v1+d1/v2=d1/v1+(d-d1)/v2
Aducem la acelasi numtor (v1v2)
(d-d1)v2+d1v1=d1v2+(d-d1)v1
dv2-d1v2+d1v1=d1v2+dv1-d1v1
d1v1-d1v2-d1v2+d1v1=dv1-dv2
2d1(v1-v2)=d(v1-v2)
d1=d/2=90.2=45
Deci distanta AD este d1=45km.
b)
Ionel lasa bicicleta la momentul t2, cand el se afla in punctul D
El parcurge cei 45km ai distantei dintre A si D (notata cu d1)
Observam de la punctul anterior ca t2=d1/v2
t2=45/15=3
t2=3h.
Mihai parcurge pe durata t2 spatiul d3
d3=t2v1
d3=3×5=15
d3=15km
Atunci, distanta dintre cei doi , Δd=d1-d3=45-15=30
Δd=30km
c)
Mihai ia bicicleta cand ajunge el in D, adica la t1'
t1'=d1/v1=45/5=9h.
La t2=3h, Ionel era in D. Pana ce ajunge Mihai in D, Ionel plecat din D parcurge distanta d4, pe jos mergand timpul t4=t1'-t2=9-3=6h cu viteza v1. Deci intre cei doi va fi distanta Δd':
Δd'=t4v1
Δd'=6×5=30
Δd'=30km
d)
Timpul cat bicicleta sta nefolosita, t3, este de cand Ionel o lasa jos,la momentul t2 ,si pana cand Mihai ajunge in D, adica la momentul t1'
t3=t1'-t2=9-3=6
t3=6h
d=90km
Distanta AD=d1
Distanta DB=d2
v1=5km/h
v2=15km/h
a)
t1=timpul in care Ionel parcurge distanta d2
t2=timpul in care ionel parcurge dstanta d1
t=timpul n care Ionel parcurge distanta d
t1'=timpul in care Mihai parcurge distanta d1
t2'=timpul in care Mihai parcurge distanta d2
t'=timpul in care Mihai parcurge distanta d
Observam ca d1+d2=d ⇒d2=d-d1 (1)
t1+t2=t
t1'+t2'=t'
Dar cei doi prieteni vor sa ajunga in acelasi timp in B.
Atunci trebue ca t=t'
Deci
t1+t2=t1'+t2' (2)
Dar
t1=d2/v1; dar d2=d-d1⇒t1=(d-d1)/v1
t2=d1/v2
t1'=d1/v1
t2'=d2/v2, dar d2=d-d1⇒t2'=(d-d1)/v2
Inlocuim in (2)
(d-d1)/v1+d1/v2=d1/v1+(d-d1)/v2
Aducem la acelasi numtor (v1v2)
(d-d1)v2+d1v1=d1v2+(d-d1)v1
dv2-d1v2+d1v1=d1v2+dv1-d1v1
d1v1-d1v2-d1v2+d1v1=dv1-dv2
2d1(v1-v2)=d(v1-v2)
d1=d/2=90.2=45
Deci distanta AD este d1=45km.
b)
Ionel lasa bicicleta la momentul t2, cand el se afla in punctul D
El parcurge cei 45km ai distantei dintre A si D (notata cu d1)
Observam de la punctul anterior ca t2=d1/v2
t2=45/15=3
t2=3h.
Mihai parcurge pe durata t2 spatiul d3
d3=t2v1
d3=3×5=15
d3=15km
Atunci, distanta dintre cei doi , Δd=d1-d3=45-15=30
Δd=30km
c)
Mihai ia bicicleta cand ajunge el in D, adica la t1'
t1'=d1/v1=45/5=9h.
La t2=3h, Ionel era in D. Pana ce ajunge Mihai in D, Ionel plecat din D parcurge distanta d4, pe jos mergand timpul t4=t1'-t2=9-3=6h cu viteza v1. Deci intre cei doi va fi distanta Δd':
Δd'=t4v1
Δd'=6×5=30
Δd'=30km
d)
Timpul cat bicicleta sta nefolosita, t3, este de cand Ionel o lasa jos,la momentul t2 ,si pana cand Mihai ajunge in D, adica la momentul t1'
t3=t1'-t2=9-3=6
t3=6h
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Fizică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!