Răspuns :
√6-6/5-1/√6+1-3/10=(rationalizam 1/√6+1 cu √6-1 si ne da √6-1/5 si fiindca au acelasi numitor (5) putem scrie √6-6-√6+1 (fii atenta la minusul din fata fractiei ca schimba semnele) deci: √6-6-√6+1+3/10=-5+3/10=(amplificam -5 cu 10) -50+3 totul supra 10=-47/10=-4,7
(√6 - 6 ) / 5 - (√6 - 1) / (√6 +1)·(√6 - 1) - 3 /10
= (√6 - 6) /5 - (√6 - 1) / [ √6² - 1² ] - 3 /10
= (√6 - 6 ) / 5 - (√6 - 1) / [ 6 -1 ] - 3 /10
= (√6 - 6) / 5 - ( √6 - 1) / 5 - 3 /10 numitor 10
= [ 2√6 - 2·6 - 2√6 + 1 ·2 - 3 ] / 10
2√6 - 2√6 = 0
= [ -12 + 2 - 3 ] /10 = -13 /10
= (√6 - 6) /5 - (√6 - 1) / [ √6² - 1² ] - 3 /10
= (√6 - 6 ) / 5 - (√6 - 1) / [ 6 -1 ] - 3 /10
= (√6 - 6) / 5 - ( √6 - 1) / 5 - 3 /10 numitor 10
= [ 2√6 - 2·6 - 2√6 + 1 ·2 - 3 ] / 10
2√6 - 2√6 = 0
= [ -12 + 2 - 3 ] /10 = -13 /10
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!