Răspuns :
sa zicem ca primul termen este a.
al doilea termen creste cu o ratie , o notam r, deci al doilea termen este a+r
al treilea termen creste cu o ratie fata de predecesorul, adica este a+r+r
........................
al n-lea termen -||- -||-......................................., adica este a+r(n-1)
deci avem:
a+(a+r) +(a+2*r) +...+ (a+r*(n-1))=5*n^2 +6*n
n*a +r*(1+2+...+(n-1))=5n^2+6n =>
=> n*a +r*n*(n-1)/2=5n^2+6n =>
=>2*n*a+r*n*(n-1) =10n^2+12n=>
n(2a-r) +r*n^2 =10 n^2 +12n => 2a-r =12 si r=10 => 2a=22=>a=11
al doilea termen creste cu o ratie , o notam r, deci al doilea termen este a+r
al treilea termen creste cu o ratie fata de predecesorul, adica este a+r+r
........................
al n-lea termen -||- -||-......................................., adica este a+r(n-1)
deci avem:
a+(a+r) +(a+2*r) +...+ (a+r*(n-1))=5*n^2 +6*n
n*a +r*(1+2+...+(n-1))=5n^2+6n =>
=> n*a +r*n*(n-1)/2=5n^2+6n =>
=>2*n*a+r*n*(n-1) =10n^2+12n=>
n(2a-r) +r*n^2 =10 n^2 +12n => 2a-r =12 si r=10 => 2a=22=>a=11
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!