👤

mportanta metalelor in viata omuluisi rolul biologic

Răspuns :

Cuprul este indispensabil organismului. Organismul uman adult contine 100-200mg de cupru, depozitat in ficat si rinichi. Necesarul zilnic este de 2mg, absorbtia facandu-se la nivelul intestinului. Cupru are rol esential in biosinteza hemoglobinei si in procesele de oxidare la nivel celular, facand parte din structura a numeroase enzime.

Calciul este intrebuintat la indepartarea azotului si oxigenului din aer in scopul obtinerii gazelor rare.In cantitati mici intra in compozitia unor aliaje folosite la confectionarea lagarelor. Are utilizare in tehnica vidului pentru indepartarea gazelor. Ionii de calciu au un rol hotarator in constitutia sistemului osos si nervos, in functiomarea inimii si in procesul de coagulare a sangelui. Compusii calciului au multiple utilizari in medicina, agricultura , constructii si tehnica, etc. 
Metalele sunt elemente ale Sistemului Periodic cu proprietăți specificechimice și fizice. Din proprietățile fizice se remarcă: luciul metalic caracteristic, conductibilitatea bună a căldurii și electricității, maleabilitatea și soliditatea la temperatură obișnuită, cu excepția mercurului.Metalele îndeplinesc diferite roluri biologice în cadrul organismelor vii, încît proceselebiologice implică compuși complecși formați, inclusiv și dim metale.Nu toate metalele ce sunt răspîndite în mediu se întîlnesc în organismele vii.De exemplu aluminiul este destul de des întîlnit în scoarța terestră, dar nu face parte din elementele vieții. Unele îndeplinesc funcții vitale în organismele animale și vegetale: Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn. Majoritatea metalelor sunt microelemente, aflîndu-se în organisme într-o cantitate mică. Astfel, în total se întîlnesc 2.5 de metale în organismul uman dintre care 99 le constituie 4 metale: Na, Ca, Mg, K pe cînd nemetale 97.5.Metalele se găsesc în organisme sub formă de cationi K +, Na +,Mg 2+, Ca 2+,formînd sărurile minerale.Cationii de metale îndeplinesc funcțiile următoare în cadrul organismelor vii:1.structurală – intră în compoziția macromoleculelor de proteine, acizilor nucleici, hemoglobinei, clorofilei.2.bioelectrică — ține de apariția diferenței de potențial la nivel de membrană celulară, în celulă prevalînd ionii de K, iar în exteriorul ei – ionii de Cl, și de Na.3.de transport. Cationii de Fe din hemoglobină fixază oxigenul, astfel asigurînd transportarea lui în corpul animalelor.Deci, facem concluzia că ionii unor metale participăla transportul electronilorunor molecule simple.4.mecanică. Putem să luăm ca exemplu cationul de  Ca și anionul  intră în compoziția fosfatului de calciu (Ca3(PO4)2)din oase, care determină rezistența lor.5.reglatoare.Astfel, ionii unor metale se leagă de fermenți și influiențează activitatea lor.În concluzie putem afirma că organismele vii au nevoie de un mare număr de substanțe pentru a activa normal. Chiar dacă metalele se află în organism într-o cantitate mică, acestea îndeplinesc diferite funcții vitale: mecanică, bioelectrică, reglatoare, de transport, structurală.