Răspuns :
a= 11n+3
b= 4n+2
(a+b)/5= ?
1. Calculam a+b inlocuind a cu 11n+3 si b cu 4n+2:
a+b= 11n+3+4n+2= 15n+5
2. Acum calculam a+b/5 adica 15n+5/5. Dar avem acel n acolo si mai avem si adunare la numarator. De accea il dam pe 5 factor comun:
15n+5/5= 5(3n+1)/5
3.Pana acum rezultatul e 5(3n+1)/5 observam ca e inmultire la numarator deci putem simplifica totul cu 5:
5(3n+1)/5= 3n+1
4. Raspuns: 3n+1
b= 4n+2
(a+b)/5= ?
1. Calculam a+b inlocuind a cu 11n+3 si b cu 4n+2:
a+b= 11n+3+4n+2= 15n+5
2. Acum calculam a+b/5 adica 15n+5/5. Dar avem acel n acolo si mai avem si adunare la numarator. De accea il dam pe 5 factor comun:
15n+5/5= 5(3n+1)/5
3.Pana acum rezultatul e 5(3n+1)/5 observam ca e inmultire la numarator deci putem simplifica totul cu 5:
5(3n+1)/5= 3n+1
4. Raspuns: 3n+1
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!