👤

Redacteaza o compunere, de 150-250 cuvinte, in care sa motivezi apartenenta la specia fabula a textului Corbul si vulpea de Gheorghe Asachi, valorificând
textul dat.


Răspuns :

     Fabula este o specie care apartine genului epic, poate fi scrisa in versuri sau in proză în care sunt satirizate defecte umane prin intermediul unor personaje din lumea plantelor, a lucrurilor si animalelor sau plantelor carora li se atribuie trasaturi omenesti prin procedeul artististic literar al personificarii. FAbula este scrisa in scop moralizator. In aceasta categorie litarara intra si fabula "Corbul si vulpea" scrisa de Gheorghe Asachi care satirizeaza ingamfarea si dorinta de afirmare a unor persoane, de a iesi in evidenta si de a se lauda. 

     In prima parte, prin intermediul personajelor care sunt intruchipate de animale
 personificate, o vulpe si un corb, autorul aduce in atentie defecte omenesti care pot fi indreptate.Povestea începe cu  prezentarea personajelor animale, un corb care avea o bucata de cas: "
Preste ramul unui sorb/ S-așezasă domnul corb, /Țiind în plisc o bucată/ De caș, ce-o avea furată"  si a vulpii: "Vulpea, cum l-au mirosit, Sub acel sorb au venit" 

     Vulpea, prin cuvinte mieroase si sirete, reuseste sa intre in posesia casului pe care corbul il tinea in plisc. Ea il linguseste, invocandu-i calitati care nu reflectau realitatea: ''Cât ești mândru și frumos!/ Dacă viersul cel duios /Ți-i c-a penilor odoare, /Tu-ntreci pe privighitoare'', iar corbul, din prea multa vanitate cade in plasa vulpii.

     In a doua parte a fabulei sunt trasate cateva idei din care se desprinde morala sau invatatura: daca vom asculta lingusirile celor din jurul nostru si nu avem o imagine reala asupra propriei persoane, vom avea de pierdut. 

    Un prim argument care sprijina argumentarea ca opera "Corbul si vulpea" este o fabula este acela ca principalul mod de expunere este dialogul care se imbina cu naratiunea. In al doilea rand, opera prezinta defecte omenesti puse pe seama animalelor prin intermediul alegoriei, vulpea reprezentand omul siret iar corbul reprezentand tipului omului naiv si increzut. Autorul isi exprima atitudinea critica fata de defectele pe care le infatiseaza si urmareste indreptarea acestora in finalul fabulei. In concluzie, avand in vedere argumentele prezentate putem afirma ca opera "Corbul si vulpea" este o fabula.