👤

Examinați șirul de cuvinte:
Aspect,exterior,fizionomie,îmfățișare,chip,figură,imagine,image,look,design.
a)Care dintre ele fac parte din vocabularul fundamental al limbii române?
b)Pe care le considerați împrumuturi recente?
c)Ce este comun pentru sensul tuturor cuvintelor?
d)Ce este specific pentru fiecare?


Răspuns :

Răspuns:

Examinați șirul de cuvinte:

Aspect, exterior, fizionomie, înfățișare, chip, figură, imagine, image, look, design.

a) Care dintre ele fac parte din vocabularul fundamental al limbii române?

  • Doar cuvintele „chip” și „imagine” ar putea face parte din vocabularul fundamental. Celelalte cuvinte sunt fie derivate („înfățișare”), fie neologime mai vechi („aspect”, „exterior”, „fizionomie”) sau mai noi („image”, „look”, „design”), iar termenul „figură” are ca sinonim fie pe „chip”, fie pe „imagine”, în funcție de context, deci includerea lui în vocabularul fundamental nu s-ar justifica.

b) Pe care le considerați împrumuturi recente?

  • Cuvintele „image”, „look” și „design” sunt împrumuturi recente, din limba engleză.

c) Ce este comun pentru sensul tuturor cuvintelor?

  • Toate cuvintele fac parte din câmpul semantic al cuvântului „chip”, referindu-se la aspectul exterior al unei persoane.

d) Ce este specific pentru fiecare?

  • unii termeni sunt vechi în limba română („înfățișare”, „chip”, „figură”, „imagine”), alții sunt noi („image”, „look”, „design”)
  • unii termeni sunt academici („aspect”, „exterior”) sau științifici („fizionomie”), alții banali („înfățișare”, „chip”, „figură”, „imagine”)
  • unii termeni sunt folosiți în jargonul adolescenților („look”) sau al celor care lucrează în publicitate („image”, „design”), ceilalți sunt folosiți de toți vorbitorii.

Explicație:

Vocabularul fundamental al limbii române conține doar acele cuvinte care sunt absolut necesare pentru comunicarea cotidiană, obișnuită. Este vorba despre acele cuvinte cunoscute și folosite frecvent de către toți vorbitorii (indiferent de nivelul lor de educație sau de regiunea în care locuiesc), cuvinte fără de care anumite idei nu s-ar putea exprima.

În principiu, neologismele sau împrumuturile recente nu fac parte din vocabularul fundamental, ele putând fi înlocuite în comunicare de cuvinte sinonime stabile, care există în limba română de mult timp. De asemenea, cuvintele derivate nu fac parte din vocabularul fundamental.

Lingviștii includ în vocabularul fundamental circa 1500-2000 de cuvinte, dar un consens nu s-a atins încă. Precum multe alte aspecte ale limbii române, și acest nucleu al său este dinamic: unele cuvinte ies din uz și sunt eliminate din vocabularul fundamental (intrând în categoria arhaismelor), altele (venind din clasa neologismelor perene) își vor putea câștiga locul în nucleu. Evoluția lui este însă mult mai lentă decât a masei vocabularului.