👤

Am și eu nevoie de un rezumat despre Dunăre va rog repede repede

Răspuns :

Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra din Germania prin doua paraie: Breg si Brigach, si strabate zece tari, avand o lungime de 2860 km.
Este al doilea fluviu din Europa dupa Volga ca lungime si debit. Trece prin patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. Prin strapungerea unor masive muntoase realizeaza numeroase defilee, cel mai mare avand 144 km, intre Bazias si Portile de Fier.
Dunarea este navigabila, iar prin canale asigura legatura intre Marea Neagra si Marea Nordului. Este cel mai important fluviu al Europei prin sistemul de legaturi economice pe care il realizeaza.
Pe teritoriul Romaniei, Dunarea se desfasoara intre Bazias si Sulina pe o lungime de 1075 km realizand granita cu : Serbia, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.
Ea strabate tara noastra numai intre Calarasi si Galati.
Dunarea aduna cea mai mare parte din reteaua hidrografica de pe teritoriul Romaniei.
Ea intra prin defileul Portile de Fier si se varsa in Marea Neagra printr-o delta.Dunarea depune anual 67 milioane de tone de aluviuni in Marea Neagra, fiind principala artera de comunicatie si sursa energetica datorita hidrocentralelor de la Portile de Fier I si II. Este furnizor de apa pentru cele mai insemnate sisteme de irigatie din Campia Romana si Dobrogea. Este traversata de 5 sosele si de 2 cai ferate.
Pe terase si in lunca inalta se practica o agricultura diversificata si se afla multe asezari.
In lungul Dunarii se disting patru sectoare cu caracteristici diferite : Defileul Bazias si  Gura Vaii (144 km), taiat in Carpati ; alcatuit din bazinele depresionare si sectoare de ingustari. La Gura Vaii exista barajul si hidrocentrala Portile de Fier I, iar in amonte se afla un lac de acumulare avand o lungime de 130 km.
Pe ambele maluri sunt sosele si mai multe asezari : Valea Dunarii – situata intre Gura Vaii si Calarasi.
Are o lunca larga de cativa kilometrii si mai multe terase. Panta mica a permis dezvoltarea ostroavelor si baltilor. Unele au fost secate. La Ostrovul Mare se afla barajul si hidrocentrala Portile de Fier II.