Răspuns :
a) 3x -2x =7 x=7 (s-au înmulțit ambii membrii ai ecuației cu 6)
b) 4 + 3x + 3 = 30 - 4 +x 3x - x = 19 2x = 19 x = 19/2
c) 1/4·{ 1/4·[1/4·(1/4·x + 1) +4] +1} = 5 - 4 = 1
1/4·[1/4·(1/4·x +1) + 4] +1 = 1÷1/4 = 1·4/1 = 4
1/4·[1/4·(1/4·x + 1) +4] = 4 -1 = 3
1/4·(1/4·x +1) + 4 = 3 ÷1/4 = 3·4/1 = 12
1/4·(1/4·x + 1) = 12 - 4 = 8 1/4·x + 1 = 8 ÷1/4 = 8·4/1 = 32
1/4·x = 32 -1 =31 x = 31 ÷1/4 = 31·4/1 = 124
d) [ 2/3·x + 2x - 1/3 = 4-2x - 2 +11/3 ]×3 ⇒ 2x + 6x - 1 = 6- 6x + 11 2x +6x +6x =12 ⇒ 14x = 12 x =12/14 = 6/7 s-ar putea ca eu sa nu fi inteles corect textul; verifica, dar mersul rezolvarii nu se va scimba
e) 37/3÷{[11/4 ÷(5/3 + 15/8·x )]·8/11 + 5/3} =5
[11/4÷(5/3 + 15/8·x)]·8/11 + 5/3 = 5/1×3/37 = 15/37
[11/4÷(5/3 + 15/8·x)]·8/11 = 15/37 - 5/3 = - 140/111
11/4÷(5/3 + 15/8·x) = -140/111·11/8 = - 385/222·
5/3 + 15/8·x = -385/222× 4/11 = - 35·2/111 = -70/111
15/8·x = -70/111 - 5/3 = - 255/111 x= -255/111×8/15 =-136/111 VERIFICA !!!!1
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!