👤

de alcatuit un articol de ziar

Răspuns :

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost animati de dorinta de a descifra tainele naturii, folosind cunostiintele dobandite in folosul lor. Geniul uman de-a lungul timpului a folosit observatiile facute asupra naturii insufletite pentru a crea.

Imitarea aspectelor si proceselor din lumea vie, morfologia vietuitoarelor, au generat inspiratie de-a lungul timpului pentru constructori si arhitecti.

Turnul Eiffel din Paris a fost conceput pornind de la morfologia si rezistenta mecanica a oaselor piciorului uman. Diferitele aspecte preluate din biologie reprezinta modelele care au condus la reproducerea la o macro scara a structurii si functionalitatii acestor forme. Reproducerea formelor biologice reprezinta, de fapt, etapa cea mai complexa de dezvoltare a tehnicii si tehnologiei.

Conceptual, turnul a fost de creat de catre Emile Nouguier, Maurice Koechlin si Stephen Sauvestre, angajati la Eiffel&Co. Initial reticent cu privire la proiect, Gustave Eiffel a cumparat brevetul si a devenit ulterior un mare sustinator al sau, realizand si constructia sub indrumarea sa, motiv pentru care turnul poarta numele sau.