👤

un factor care care a contribuit la romanizarea daco-getilor

Răspuns :

1. Niciun istoric sau invatat latin contemporan nu a inregistrat ceva in sensul unei asa zise- romanizari, anume ca getii au renuntat la limba lor si au inceput sa vorbeasca idiomul latin.
2. Istoricii latini pomenesc doar cele 42 de Razboaie de Eliberare, care v-au fost ascunse (fiindca latinii spun limpede pentru ce luptau costobocii, carpii, dacii mari si ceilalti, la fel si pentru ce s-au ridicat rasculatii din provincie), de la moartea lui traian, din 117, pana in vremea lui Regalian, anul 259, la un an dupa ce LVM si LXIIIG sunt retrase de imp Galianus si trimise impotriva razvratitului Ingenuus, aclamat "imperator".
3. Colonii, si nu colonistii, sunt retrasi la 171/173 de Aurelian intr-o vasta actiune de evacuare. Sunt 8 surse latine contemporane care dau detalii. Recomand NICOLAE GOSTAR (este un istoric romanist recunoscut) "Soarta oraselor din Dacia dupa anul 271"
4.Concluzia cercetarilor de teren este unanima: depopularea oraselor romane cu pana la 95% in vremea lui Aurelian. La acea vreme orasele decad brusc, cad inclusiv sub loviturile populatiilor germanice. Sucidava este singurul oras care mai ramane in picioare pentru o vreme, era asezat in unul dintre cele doua capete de pod pe care romanii le mentin la nord de Dunare - pentru scurt timp. 
Idiomul latin cunoscut nu a fost aproape niciodata vorbit in popor, cei din legiuni vorbeau in limbile lor, aveau zeii lor si propriile obiceiuri. Cunosteau SI idiomul latin si scrierea latina, cat de cat, fiindca ofiterii, pana pe la sf sec II erau cu totii latini (fara a sti, cu adevarat, daca ei vorbeau in casa acest idiom), majoritatea din aristocratie, faceau parte din Ordinul Cavalerilor, iar cei cu grade superioare din Ordinul Senatorilor.
5. Ocupatia unei parti din Dacia, mai putin de un sfert, este una, romanizarea alta, adica o nazbatie care nu se bazeaza pe nimic concret. Faptul ca au fost orase romane, ca s-au casatorit femei geto-dace cu soldati romani, majoritatea din alte neamuri decat cel latin, este perfect real, adevarat. Insa ce relevanta are acest lucru intr-o mare geto-daca?
6. Unitatea limbii române =
atat pe teritoriile stapanite de roma cat si la 500 - 600 de km de locurile unde au calcat romanii; inutil sa spun ca toate aceste pamanturi erau locuite de acelasi neam.
Imi vine sa zambesc citind ce este in commul de joc: daca erau latini in orase este normal ca acestia scriau in latina, era normal sa se gaseasca asemenea inscriptii. Insa cate inscriptii s-au gasit in restul tarii? Pe sute de mii de km patrati DOAR 4 INSCRIPTII IN LATINA! Nu continui, fiindca e jenant /cum nu aveau alta treaba taranii, oierii si ceilalti geti decat sa se apuce sa se "romanizeze", sa se apuce de tinut jurnale in latina!
7. slavona a fost folosita pe o suprafata mult mai mare decat latina si chiar de catre autohtoni, in cancelarii si in Biserica. Si totusi nu ne-am slavizat.
,
limba vorbita de acestia