Răspuns :
a)3x-10x= -7x
b)-a-a=-2a
c)2y-3-y-3=y-3
d)√2x²+√8x² +√8x -7√2x= √2x² +2√2x² +2√2x -7√2x= √2x²(1+2)+√2x(2-7)=
=√2x² * 3+ √2x *(-5)= √2x(3*x-5)= √2x(3x-5)
e)1/2 *x + 2/3 *y -1 intreg 1/2 *x -5/2 *y= x/2 +2y/3 -3/2 *x -5y/2=
= x/2+2y/3 -3x/2 -5y/2= -2x/2 + ( 2y/3 -5y/2) aducem la acelasi numitor in paranteza=
= -x + (4y-15y)/6= -x -11y/6
f)2x * 3x²y= 6x³y
g) -2/3 *a⁵ * 9/8 * a⁷= -3/4 *a¹²
h)√2x²y * √2xy *√6x= 2x⁴y²√6
i) 25y⁵ : (-5y²)= 5²y⁵ :(-5y²)= -5y³
j) -1/2 *a⁴ :(3/4 *a²)= -1/2 *a⁴ *4/3 * 1/a²= -2/3 *a²
k)√6 a⁴b² : (√3ab²) = √2a³
l)(2√2xy²)²= 8x²y⁴
m)(-√3a²bc³ ) : (3√3a⁵b²c⁵)= -3a⁻³ b⁻¹c⁻²= - 1/(3a³bc²)
n)(-√5x²y³z)² :(-√20 x²y³z)= (5x⁴y⁶z²) :(2√5x²y³z)= (5x²y³z)/2√5 rationalizam
= 10√5x²y³z/2*5= √5x²y³z
b)-a-a=-2a
c)2y-3-y-3=y-3
d)√2x²+√8x² +√8x -7√2x= √2x² +2√2x² +2√2x -7√2x= √2x²(1+2)+√2x(2-7)=
=√2x² * 3+ √2x *(-5)= √2x(3*x-5)= √2x(3x-5)
e)1/2 *x + 2/3 *y -1 intreg 1/2 *x -5/2 *y= x/2 +2y/3 -3/2 *x -5y/2=
= x/2+2y/3 -3x/2 -5y/2= -2x/2 + ( 2y/3 -5y/2) aducem la acelasi numitor in paranteza=
= -x + (4y-15y)/6= -x -11y/6
f)2x * 3x²y= 6x³y
g) -2/3 *a⁵ * 9/8 * a⁷= -3/4 *a¹²
h)√2x²y * √2xy *√6x= 2x⁴y²√6
i) 25y⁵ : (-5y²)= 5²y⁵ :(-5y²)= -5y³
j) -1/2 *a⁴ :(3/4 *a²)= -1/2 *a⁴ *4/3 * 1/a²= -2/3 *a²
k)√6 a⁴b² : (√3ab²) = √2a³
l)(2√2xy²)²= 8x²y⁴
m)(-√3a²bc³ ) : (3√3a⁵b²c⁵)= -3a⁻³ b⁻¹c⁻²= - 1/(3a³bc²)
n)(-√5x²y³z)² :(-√20 x²y³z)= (5x⁴y⁶z²) :(2√5x²y³z)= (5x²y³z)/2√5 rationalizam
= 10√5x²y³z/2*5= √5x²y³z
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!