Răspuns :
b) n=12x+5
și n=15x+8;
Adunam 7 in ambii membrii ai relației(observam ca 12-5=15-8=7) n+7=12x+12=12(x+1)⇒ n+7=multiplu al lui 12 n+7+15x+15+15(x+1)=>n+7+multiplu al lui 15
n+7=c.m.m.m.c (12,15)=2²·3·5=4·3·5=60
12=2²·3
15=3·5
n+7=60⇒n=60-7=53
c) n=24x+10 și n=36x+22
Adunam 14 in ambii membrii ai relatiei(observam ca 24-5=36-22=14) n+14=24x+24=24(x+1)=>n+14=multiplu al lui 24
n+14=36x+36=36(x+1)=> n+14=multiplu al lui 36
n+14=c.m.m.m.c (24;36)= 2³·3²=8·9=72
24=2³·3
36=2²·3²
n+14=72⇒n=72-14=58
16. a) 127:n=[tex] c_{1} [/tex],r 7
53:n=[tex] c_{2} [/tex],r 5
76:n=[tex] c_{3} [/tex],r4
n=(127-7):c n=120:c
n=(53-5):c n=48:c
n=(76-4):c n=72:c
n=c.m.m.d.c(120,48,72)=2³·3=8·3=24
120=2³·3·5
48=[tex] 2^{4} [/tex]·3
72=2³·3²
In concluzie n=24
b) 47:n=[tex] c_{1} [/tex],r 2
53:n=[tex] c_{2} [/tex],r 3
64:n=[tex] c_{3} [/tex],r 4
n=(47-2):[tex] c_{1}[/tex]⇒ n=45:[tex] c_{1}[/tex]
n=(53-3):[tex] c_{2}[/tex] ⇒ n=50:[tex] c_{2}[/tex]
n=(64-4):[tex] c_{2}[/tex] ⇒ n=60:[tex] c_{3} [/tex]
n=c.m.m.d.c(47,50,60)=5
45=3²·5
50=2·5²
60=2²·3·5
In cocluzie n=5
c) 66:n=[tex] c_{1}[/tex],r6
142:n=[tex] c_{2}[/tex],r7
113:n=[tex] c_{3}[/tex],r8
n=(66-6):[tex] c_{1}[/tex]⇒ n=60:[tex] c_{1}[/tex]
n=(142-7):[tex] c_{2}[/tex]⇒n=135:[tex] c_{2}[/tex]
n=(113-8):[tex] c_{3}[/tex]⇒n=105:[tex] c_{3}[/tex]
n=c.m.m.d.c(60,135,105)=5·3=15
60=2²·3·5
135=5·3³
105=5·3·7
In concluzie n=15
Adunam 7 in ambii membrii ai relației(observam ca 12-5=15-8=7) n+7=12x+12=12(x+1)⇒ n+7=multiplu al lui 12 n+7+15x+15+15(x+1)=>n+7+multiplu al lui 15
n+7=c.m.m.m.c (12,15)=2²·3·5=4·3·5=60
12=2²·3
15=3·5
n+7=60⇒n=60-7=53
c) n=24x+10 și n=36x+22
Adunam 14 in ambii membrii ai relatiei(observam ca 24-5=36-22=14) n+14=24x+24=24(x+1)=>n+14=multiplu al lui 24
n+14=36x+36=36(x+1)=> n+14=multiplu al lui 36
n+14=c.m.m.m.c (24;36)= 2³·3²=8·9=72
24=2³·3
36=2²·3²
n+14=72⇒n=72-14=58
16. a) 127:n=[tex] c_{1} [/tex],r 7
53:n=[tex] c_{2} [/tex],r 5
76:n=[tex] c_{3} [/tex],r4
n=(127-7):c n=120:c
n=(53-5):c n=48:c
n=(76-4):c n=72:c
n=c.m.m.d.c(120,48,72)=2³·3=8·3=24
120=2³·3·5
48=[tex] 2^{4} [/tex]·3
72=2³·3²
In concluzie n=24
b) 47:n=[tex] c_{1} [/tex],r 2
53:n=[tex] c_{2} [/tex],r 3
64:n=[tex] c_{3} [/tex],r 4
n=(47-2):[tex] c_{1}[/tex]⇒ n=45:[tex] c_{1}[/tex]
n=(53-3):[tex] c_{2}[/tex] ⇒ n=50:[tex] c_{2}[/tex]
n=(64-4):[tex] c_{2}[/tex] ⇒ n=60:[tex] c_{3} [/tex]
n=c.m.m.d.c(47,50,60)=5
45=3²·5
50=2·5²
60=2²·3·5
In cocluzie n=5
c) 66:n=[tex] c_{1}[/tex],r6
142:n=[tex] c_{2}[/tex],r7
113:n=[tex] c_{3}[/tex],r8
n=(66-6):[tex] c_{1}[/tex]⇒ n=60:[tex] c_{1}[/tex]
n=(142-7):[tex] c_{2}[/tex]⇒n=135:[tex] c_{2}[/tex]
n=(113-8):[tex] c_{3}[/tex]⇒n=105:[tex] c_{3}[/tex]
n=c.m.m.d.c(60,135,105)=5·3=15
60=2²·3·5
135=5·3³
105=5·3·7
In concluzie n=15
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!