Răspuns :
1.a=6n ∙5n+ 2n+1
∙7 ∙15n+ 2n+1 ∙15n : 15
a= (6∙5)n+ 2n ∙2 ∙7 ∙15n+ 2n ∙2∙15n : 15
a= 30n+ (2∙15)n ∙2 ∙7 + (2∙15)n∙2 : 15
a=30n ∙1+ 30n ∙14 + 30n∙2 : 15
a= 30n ∙(1+14 + 2) :15
a= (2∙15)n ∙ 17 : 15
a= 2n ∙15n∙ 17 : 15
15n : 15 dacă un factor se divide cu 15 ⇒că tot produsul e divizibil cu 15.
a= 2n ∙15n∙ 17 : 15
2. a=2n ∙3n+1+ 4∙ 2n+1 ∙3n+ 7 ∙6n :18
a=2n ∙3n ∙ 3+ 4∙ 2n ∙2 ∙3n+ 7 ∙6n :18
a=(2∙3)n ∙ 3+ (2∙3)n ∙4 ∙2 + 7 ∙6n :18
a=6n ∙ 3+ 6n ∙8+ 7 ∙6n :18
a=6n ∙(3+ 8+ 7) :18
a=6n ∙18 :18
18 : 18 dacă un factor se divide cu 18 ⇒ că tot produsul e divizibil cu 18.
a=6n ∙18 :18
a= (6∙5)n+ 2n ∙2 ∙7 ∙15n+ 2n ∙2∙15n : 15
a= 30n+ (2∙15)n ∙2 ∙7 + (2∙15)n∙2 : 15
a=30n ∙1+ 30n ∙14 + 30n∙2 : 15
a= 30n ∙(1+14 + 2) :15
a= (2∙15)n ∙ 17 : 15
a= 2n ∙15n∙ 17 : 15
15n : 15 dacă un factor se divide cu 15 ⇒că tot produsul e divizibil cu 15.
a= 2n ∙15n∙ 17 : 15
2. a=2n ∙3n+1+ 4∙ 2n+1 ∙3n+ 7 ∙6n :18
a=2n ∙3n ∙ 3+ 4∙ 2n ∙2 ∙3n+ 7 ∙6n :18
a=(2∙3)n ∙ 3+ (2∙3)n ∙4 ∙2 + 7 ∙6n :18
a=6n ∙ 3+ 6n ∙8+ 7 ∙6n :18
a=6n ∙(3+ 8+ 7) :18
a=6n ∙18 :18
18 : 18 dacă un factor se divide cu 18 ⇒ că tot produsul e divizibil cu 18.
a=6n ∙18 :18
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!