Răspuns :
Răspuns:
Asemănări și deosebiri între Grupa Nordică a Carpaților Orientali (Carpații Maramureșului și ai Bucovinei) și Grupa Sudică a Carpaților Orientali (Carpații de Curbură)
→ Asemănări
1. modul de formare – ambele subunități de relief s-au format prin încrețirea scoarței terestre în timpul orogenezei alpine.
2. tipuri de relief specifice – în ambele unități de relief este prezent relieful petrografic.
3. gradul de fragmentare – în ambele unități de relief se întâlnesc depresiuni intramontane – depresiunea Maramureș, depresiunea Brașov.
→ Deosebiri
1. altitudini – în Grupa Nordică a Carpaților Orientali, altitudinea maximă este de 2303 m în vf. Pietrosu Rodnei – munții Rodnei, iar în Grupa Sudică a Carpaților Orientali, altitudinea maximă este de 1954 m în vf. Ciucaș – munții Ciucaș.
2. alcătuire petrografică – în Grupa Nordică a Carpaților Orientali se întâlnesc 3 șiruri paralele de roci ( în vest – roci vulcanice, în centru – roci șisturi cristaline și în est – roci sedimentare cutate) comparativ cu Grupa Sudică a Carpaților Orientali care este alcătuită din roci sedimentare cutate.
3. tipuri de relief – în Grupa Nordică a Carpaților Orientali se întâlnește relieful glaciar ( vai și circuri glaciare) iar în Grupa Sudică a Carpaților Orientali lipsește acest tip de relief.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Geografie. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!