Răspuns :
Din cauza modulului o să avem două ramuri ale funcţiei:
[tex]f_{(x)}= \left[\begin{array}{ccc}(e^x-1)*x, \ \ \ \ \ x \ apartine \ [-1,0)\\(e^x-1)*(-x), \ \ \ \ x \ apartine \ [0,1]\end{array}\right] [/tex]
Pentru a demonstra că este derivabilă pe [-1,1], trebuie să arătăm că este continuă pe acest interval, adică limitele laterale sunt egale:
[tex] \lim_{_{x->0,x<0}} f_{(x)} = \lim_{_{x->0,x<0}} (e^x-1)*(-x) = 0 \\ \lim_{_{x->0,x>0}} f_{(x)} = \lim_{_{x->0,x<0}} (e^x-1)*x = 0 [/tex]
Limita la stânga şi la dreapta lui 0 sunt egale => funcţia este continuă pe intervalul [-1,1]=> este derivabilă pe acest interval.
[tex]f_{(x)}= \left[\begin{array}{ccc}(e^x-1)*x, \ \ \ \ \ x \ apartine \ [-1,0)\\(e^x-1)*(-x), \ \ \ \ x \ apartine \ [0,1]\end{array}\right] [/tex]
Pentru a demonstra că este derivabilă pe [-1,1], trebuie să arătăm că este continuă pe acest interval, adică limitele laterale sunt egale:
[tex] \lim_{_{x->0,x<0}} f_{(x)} = \lim_{_{x->0,x<0}} (e^x-1)*(-x) = 0 \\ \lim_{_{x->0,x>0}} f_{(x)} = \lim_{_{x->0,x<0}} (e^x-1)*x = 0 [/tex]
Limita la stânga şi la dreapta lui 0 sunt egale => funcţia este continuă pe intervalul [-1,1]=> este derivabilă pe acest interval.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!