Răspuns :
Salut!
*****
Se dau cuvintele „drumeag” și „pietros”:
a) precizează cuvintele de bază;
b) alcatuiește familia lexicală a fiecaruia pentru a ilustra tipurile de derivare cu sufixe sau cu prefixe.
Rezolvarea exercițiului nu se poate face fără a cunoaște definițiile corespunzătoare cuvântului de bază și familiei lexicale.
a) Cuvântul de bază este unitatea lexicală care reprezintă elementul fundamental pe baza căruia se vor forma alte cuvinte, prin derivare cu sufixe și/sau prefixe.
1. Cuvântul de bază pentru „drumeag” este „drum”, de la acest cuvânt formându-se „drumeag” prin derivare cu sufixul diminutival „-eag”.
2. Cuvântul de bază pentru „pietros” este „piatră”, „pietros” obținându-se prin derivare cu sufixul „-os”.
b) Familia lexicală este totalitatea cuvintelor noi obținute prin compunere, derivare sau conversiune pornind de la un cuvânt de bază, fiind înrudite ca sens.
Familia lexicală pentru ilustrarea tipurilor de derivare (cu sufixe și/sau cu prefixe), pornind de la cuvintele de bază de mai sus:
1. „drum”:
- derivare cu sufixe: drumeț, drumeție, drumețire, drumețit, drumeac, drumușor, drumurel, drumuț, drumăreț, a drumări, drumărire, drumărit,
- derivare cu prefixe: a îndruma, îndrumare, îndrumar, îndrumător, a reîndruma, reîndrumare
- compunere: drum-de-fier (compunere)
2. „piatră”
- derivare cu sufixe: pietricică, pietrar, pietrărie, pietroi, pietricea, a pietrici, a pietrui, pietruș, pietruire, pietrificare
- derivare cu prefixe: a împietri, împietrire, a despietri, despietrire, a împietroșa, împietroșare
- compunere: piatră-de-var, piatră-acră, piatră-mierie, piatră-vânătă
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!