Răspuns :
In opinia mea, "Emotie de toamna" este un text liric,deoarece trairile si ideiile autorului sunt transmise in mod direct.Exprexsivitatea textului este accentuate de prezenta limbajului si a punctuatiei expressive.textul liric are, de asemenea, o structura specifica.
In primul rand, se remarca marcile specific eului liric inca din incipitul textului,utilizarea persoanei I singular a pronumelui personal"acopera-mi" si a verbelor la persoana I:"ma apropii","tac",etc.
In al doilea rand, limbajul poetic este expresiv, textul fiind o metafora ce sugereaza idea ca sentimental de dragoste se poate spulbera, ilustrare a efemeritatii conditiei umane. Inca din titlul textului, substantivele "emotie" si 'toamna"sunt utilizate cu sens figurat, anticipand starea de dezamagire a eului liric generate de persabilitatea iubirii. chinul launtric duce insa la crearea operesi artistice:"Si de atunci ma apropii de pietre si tac,/iau cuvintele si le-nec in mare.".Asadar, creatia artistica este singura capabila sa transfigureze artistic realitatea,idee accentuate de ultimele doua versuri:"Suier luna si orasar si o prefac./Intr-o dragoste mare."
In plus, elementele de versificatie :rima variata(imperechiata-in strofa de sase versuri,incrucisata in strofa actren),iar masura inegala a versurilor (intre 7 si 15 silabe) contureaza un ritm grav,apasator in concordanta cu sentimentele transmise.
"emotie de toamna" de Nichita stanescu este o creatie lirica, deoarece prin "vocea" eului liric, autorul isi exprima diverse sentimente legate de conditia eferma a iubirii.
Vă mulțumim pentru vizita pe platforma noastră dedicată Limba română. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Așteptăm cu entuziasm să reveniți și vă invităm să ne adăugați la lista de favorite!